1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finlandia-hiihto

Finlandia-hiihdon peruuntumisesta lovi tapahtuman taloudelle – ilmoittautuneet saavat hyvitystä osallistumismaksuistaan

Osallistumisestaan jo maksaneet hiihtäjät saavat ensi vuonna alennusta.

Finlandia-hiihto
Finlandia-hiihto.
Finlandia-hiihto on jouduttu perumaaan ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa. Kuva on vuodelta 2012, jolloin ei ollut pulaa lumesta. Juha-Petri Koponen / Yle

Finlandia-hiihtoon ilmoittautuneet hiihtäjät saavat näinä päivinä kirjeen tapahtuman peruuntumisesta ja ilmoittautumismaksun hyvityksestä.

– Kirjeiden postitus pyritään aloittamaan jo tänään tiistaina, sanoo Finlandia-hiihdon puheenjohtaja Raiko Pousi.

Postitus kestää kuitenkin jonkin aikaa, sillä ilmoittautuneita massahiihtotapahtumaan on noin 2 700 eri puolilta maailmaa.

Finlandia-hiihdon ehtojen mukaan maksetusta osallistumismaksusta puolet hyvitetään alennuksena ensi talven Finlandia-hiihtoon. Samojen ehtojen mukaan puolet maksusta jää järjestäjälle, jos kisat perutaan esimerkiksi vaikeiden lumiolosuhteiden takia.

– Osallistujaa kohden hyvitys on joitain kymmeniä euroja, sillä osallistumismaksun suuruus vaihtelee portaittain matkan pituuden ja maksuajan mukaan, selittää Pousi.

Esimerkiksi alkukesällä 50 kilometrin matkalle maksu on ollut 50 euroa, kun joulukuusta alkaen samalle matkalle ilmoittautuminen on maksanut 90 euroa.

– Tapahtuman peruuntuminen vaikuttaa jonkin verran talouteen, myöntää Pousi.

Mahdolliset menetykset yhteistyö- ja sponsorisopimuksista ovat kuitenkin selvittämättä. Edessä voi olla myös tapahtuman organisaatiota koskevia lomautuksia.

Finlandian tapahtumaorganisaatio on silti pieni, ja isolta osin Finlandia-hiihto on järjestetty vapaaehtoisten avulla.

Talkoolaisten työ hukkaan

Finlandia-hiihto teki päätöksen kilpailun perumisesta maanantaina.

– Alun perin päätös järjestämisestä, reitistä ja hiihtotavasta piti tehdä vasta 14. päivä. Mutta nyt viimeisimmät sateet sulattivat ladut puhki ja jäljelle jäi vain jäisiä uria. Kun seuraavan kymmenen vuorokauden sadesumma näytti muutamia senttejä ja päivisin on tulossa plussaa, ei ole paljon tehtävissä, harmittelee kilpailupäällikkö Henri Rauhamäki.

Finlandia-hiihdon peruminen aiheuttaa tapahtumajärjestäjälle monenlaisia menetyksiä.

– Talkoolaiset ovat tehneet paljon työtä etukäteen, ihmiset ovat jopa varanneet lomiaan, että tapahtuma saadaan järjestettyä. Ja tietysti hiihtäjät pettyvät, kun eivät pääse tavoitettaan suorittamaan, jatkaa Rauhamäki.

Kisajärjestäjä kuitenkin suuntaa ajatuksensa luottavaisena tulevaisuuteen.

– Kun on haasteita, pitää vain kääriä hihat ja ryhtyä kovemmin töihin. Pyrimme tulevaisuudessa pidempään reittiin ja siihen, että saataisin hieno päijäthämäläinen maisema laajasti hiihtäjien nautittavaksi. Meillä on kuitenkin täällä maailmanluokan puitteet isolle tapahtumalle, muistuttaa kilpailupäällikkö.

Vaikka päätapahtuma on peruttu, Tenava Finlandia ja Lasten Finlandia -tapahtumat järjestetään normaalisti.

Finlandia-hiihto on peruttu tavallaan kerran aiemminkin. Ensimmäisen kerran tapahtuma piti järjestää helmikuussa 1973, mutta silloin ei ollut riittävästi lunta. Massahiihtotapahtuma-perinne käynnistyi Lahdessa vuonna 1974.

Lue seuraavaksi