1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sananvapaus

Ruotsissa demaripoliitikko vapautettiin syytteistä kunnianloukkausjutussa – nimesi blogissaan kaksi aktivistia "terroristien puolustelijoiksi"

Käräjäoikeuden mukaan Hermanssonilla on ollut blogiteksteilleen "kohtuulliset perustelut".

sananvapaus
Ann-Sofie Hermansson
Ann-Sofie HermanssonAOP

Ruotsalaispoliitikko Ann-Sofie Hermansson on vapautettu syytteistä kunnianloukkausjutussa, kertovat ruotsalaismediat.

Göteborgin kaupunginhallituksen puheenjohtajana 2016–2018 toiminut Hermansson nimesi blogissaan kaksi muslimitaustaista aktivistia Fatima Doubakilin ja Maimuna Abdullahin "ekstremisteiksi" ja "terroristien puolustelijoiksi".

Molemmat aktivistit tekivät Hermanssonista ilmoituksen poliisille. Hermansson on vedonnut sananvapauteen.

Käräjäoikeuden tuomari Mats Hagelin kertoo Ruotsin televisioyhtiö SVT:lle (siirryt toiseen palveluun), että Hermanssonilla on ollut "kohtuulliset perustelut" väittämilleen, minkä vuoksi blogikirjoituksia ei voida pitää parjauksena.

SVT kirjoittaa, että käräjäoikeuden mukaan perustelut tulevat aktivistien omista aiemmista lausunnoista. Lisäksi sekä Doubakil että Abdullah kuuluvat muslimien ihmisoikeuksia puolustavaan järjestöön (Muslimska mänskliga rättighetskommitén).

SVT:n mukaan myös järjestön ulostulot ovat tarjonneet Hermanssonille perusteet puhua aktivisteista "terroristien puolustelijoina".

Doubakilin ja Abdullahin piti puhua paneelissa

Syyte juonsi juurensa vuoteen 2018, jolloin Göteborgissa haluttiin järjestää Europride 2018 -tapahtuman yhteydessä Burka Songs 2.0 -elokuvan näytös. Elokuvan jälkeen luvassa oli keskustelu, johon oli kutsuttu keskustelemaan aktivistit Doubakil ja Abdullah.

Paneelikeskustelua kritisoitiin jo etukäteen yksipuoliseksi, minkä vuoksi Göteborgin kaupunki päätti peruuttaa tapahtuman, kunnes mukaan saadaan lisää keskustelijoita. Samassa yhteydessä Hermansson kirjoitti useampia blogeja siitä, mitä hän ajatteli aktivisteista.

Pian myös Göteborgin sosiaalidemokraattien keskuudessa alkoi kyteä riitoja, ja puolueen piirihallitus esitti Hermanssonia kohtaan epäluottamuslauseen, kirjoittaa Sveriges Radio. (siirryt toiseen palveluun)

Jos Hermanssonia ei olisi vapautettu syytteistä, hän olisi joutunut maksamaan sekä Doubakilille että Abdullahille 9 000 kruunun korvaukset. Lisäksi Hermansson olisi joutunut maksamaan oikeudenkäyntikulut.

Nyt Doubakil ja Abdullah joutuvat maksamaan ruotsalaispoliitikon oikeudenkäyntikulut, jotka SVT:n mukaan ovat 190 000 kruunua.

Lue seuraavaksi