Kruunupyy vaatii kuntaan Soiten omia lääkäreitä, mutta pakkokomennon pelätään johtavan irtisanoutumisiin

Kruunupyy pitää vanhanaikaisena sitä, että lääkärillä on tietty asemapaikka. Kunnan mielestä heitä pitäisi ohjata sinne, missä on tarvetta.

Soite
Kronoby hälsostation.
Kruunupyyn kunta ei halua maksaa siitä, ettei Soite pysty järjestämään kuntaan virkalääkäreitä.YLE/Ida-Maria Björkqvist

Kruunupyyn kunta vaatii sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitea järjestämään omia lääkäreitä Kruunupyyhyn. Nykyään lääkäripalvelut hoidetaan pääosin ostopalveluna, ja se on kallista.

Kruunupyyn neljää lääkärinvirkaa hoidetaan pääosin ostopalvelulla, siitäkin osa joudutaan tekemään etäpalveluna.

Kruunupyyn vt. kunnanjohtajan Ulf Stenmanin mielestä Soiten lääkärit eivät voi kieltäytyä työskentelemästä Kruunupyyssä.

– Lääkäreitä on liian vähän ja olen yllätyksekseni havainnut, että Soiten lääkärit ovat paikkaan sidottuja. Se on mielestäni vanhakantainen tapa. Jos olemme Soiten jäsen ja Soitella on lääkäreitä, sen pitäisi lähettää heitä sinne, missä on tarvetta, sanoo Stenman.

Lääkäreillä on varaa valita

Soiten terveyden ja sairaanhoidon vt. toimialuejohtaja Lotta Seppinen ymmärtää toiveen. Myös Soite haluaisi, että kaikilla terveysasemilla olisi omat virkalääkärit.

Periaatteessa työnantaja voisi myös velvoittaa lääkärit työskentelemään siellä, missä on tarvetta. Se ei kuitenkaan kannata, sillä lääkäripulaa on kaikkialla, ja lääkärit voivat Seppisen mukaan melko lailla valita työpaikkansa.

– Se ei olisi hyvää toimintaa työnantajalta, jos kovin paljon toimittaisiin vastoin työntekijöiden toiveita, sanoo Sppinen.

Kokkolan ja Tunkkarin lääkärit ovat työskennelleet Kruunupyyssä lyhytaikaisesti tai satunnaisesti. Seppinen uskoo, että määrääminen täyspäiväisesti toiseen paikkaan johtaisi irtisanoutumisiin.

Kieli pelottaa eikä pieni paikka houkuttele

Kruunupyy on Seppisen mukaan Soiten pisteistä lääkäritilanteen kannalta ehkä haastavin.

– Osaa pelottaa kieli. Kieli ja vuorovaikutus on työssä isossa roolissa, ja lääkäri voi pelätä, ettei pysty tarjoamaan (ruotsiksi) niin hyvää palvelua kuin toivoisi.

Soitella on paljon nuoria lääkäreitä, ja uran alkuvaiheessa pienet terveysasemat koetaan haastaviksi. Isot terveysasemat houkuttelevat, sillä niissä on tarjolla esimerkiksi enemmän tukea kuin pienissä.

Kunnanjohtaja Ulf Stenman perää silti tasapuolisuutta kuntien kohteluun. Vähintäänkin ylimääräiset menot pitäisi jakaa kuntien kesken.

– Näin emme voi jatkaa: maksaa kalliita ostopalveluja, jotka voisivat olla Soiten ohjauksessa. Kulut pitää jakaa solidaarisesti, sanoo Stenman.

Juttu perustuu Svenska Ylen artikkeliin Inte okej att Soites läkare kan vägra jobba i Kronoby, anser kommunen: "Läkarna ska skickas dit de behöver".