Yö lakon jälkeen takana paperi- ja sellutehtaissa, mutta pitkälle ei päästy: "Tämä ei ihan nappia painamalla lähde"

Paperikoneet saadaan käyntiin noin vuorokaudessa. Sellunkeiton valmistelutyöt ottavat pidempään.

paperiteollisuus
UPM Kymin piippiu tupruttaa
UPM:n Kymin tehdas Kouvolassa palaa normaaliin tuotantoon viikon loppuun mennessä. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Paperi- ja sellutehtailla käynnistetään tuotantoa hieman yli kahden viikon mittaiseksi venyneen lakon jälkeen.

Työntekijät palasivat töihin maanantaina illansuussa alkaneisiin yövuoroihin.

– Käynnistämisen valmistelutyöt ovat päässeet yövuoron aikana hyvin käyntiin. Paperin jalostusta on osin Kymin paperitehtaalla päästy yön aikana jo käynnistämäänkin. Se on positiivinen asia, sanoo UPM Kymin paperitehtaan tehtaanjohtaja Matti Laaksonen, joka johtaa myös UPM:n Kaukaan paperitehdasta Lappeenrannassa.

Saman suuntaisesti tilannetta sanoittaa myös Stora Enson kotkalaisen Sunilan sellutehtaan tehtaanjohtaja Timo Tidenberg.

– Tuotanto saadaan tämän viikon aikana käyntiin, ellei yllätyksiä tule. Väkeä on saatu hyvin töihin heti lakon päätyttyä. Parkkipaikka on täynnä.

Ison osan paperi- ja sellutehtaista sulkeneen lakon piiriin kuului noin 9 000 paperiliittolaista. Esimerkiksi UPM:n Kymin tehtaalla se koski lähes 600 työntekijää.

Lue lisää: Paperimiehet palaavat töihin yövuoroon, lakkokyltit riisutaan pois – ammattiosaston puheenjohtaja: "Kyllä tämä helpotus on"

Ei käynnisty nappia painamalla

UPM Kymin tehtaalla Kouvolassa toivotaan, että tuotanto paperi- ja sellutehtaalla olisi palannut normaaliksi perjantaihin mennessä.

– Käynnistäminen aloitetaan vaiheittain. Tämä ei ihan nappia painamalla lähde, UPM Kymin integraatin ja sellutehtaan tehtaanjohtaja Jyri Kylmälä sanoo.

Liukkaimmin liikkeelle saadaan paperin jalostustyöt eli valmiin paperin leikkaaminen esimerkiksi A4-kokoon tai isoksi arkiksi. Viive töiden uudelleen aloittamisessa tauon jälkeen on noin kahdeksan tuntia.

Suurien paperikoneiden käynnistyksessä kestää kauemmin. Se vie aikaa noin vuorokauden.

– Tämä päivä menee vielä erilaisia testauksia tehdessä. Toinen paperikoneista saataneen huomenna aamusta käyntiin. Toinen kone sitten mahdollisesti hieman myöhemmin, Matti Laaksonen sanoo.

UPM Kymin paperi- ja sellutehdas Kuusankoskella
Pyry Sarkiola / Yle

Sen sijaan Kuusanniemen tehdaskokonaisuuteen kuuluvan sellutehtaan käynnistäminen kestää kahdesta kolmeen vuorokautta.

– Aluksi teimme pieniä korjaustöitä, joille tiesimme olevan tarvetta jo ennen lakkoa. Lisäksi on ollut pesu- ja puhdistustöitä. Sitten sytytellään maakaasutulet hajukaasu- ja soodakattiloihin ja pistetään paikat lämpiämään, Kylmälä kertoo.

Massaa sellutehtaassa tehtäneen jo torstaina, mutta normaalivauhdissa tuotanto on vasta perjantaina.

– Ensin pistetään kaikki päälle ja sen jälkeen pienin askelin nostetaan vauhtia, Kylmälä sanoo.

Matti Laaksonen toivoo, että tuotanto olisi palannut kokonaisuudessaan normaaliksi viikonloppuun mennessä.

– Silloin olisimme välttyneet käynnistykseen liittyviltä tappioilta.

Leuto sää onni onnettomuudessa

Käynnistystappioiksi voisi laskea esimerkiksi jäätymisestä aiheutuneet laiterikot. Toistaiseksi UPM Kymillä ei ole sellaisia tullut vastaan.

– Sellutehdasta ei koskaan kannata talvipakkasilla pysäyttää. No nyt ei ollut pakkasia. Se oli positiivinen asia, Kylmälä sanoo.

Jos pakkasta olisi ollut esimerkiksi 20 astetta, huolet voisivat olla eri kokoluokassa kuin nyt.

– Mikään ei takaa, että esimerkiksi putkisilloilla kaikki pysyy sulana. Yllättäviä jäätymisiä voi olla, vaikka on sulanapitojärjestelmä ja erilaisia saattolämmityksiä, Kylmälä sanoo.

Lakon aiheuttamien taloudellisten vahinkojen suuruudesta tehtaanjohtajat sen sijaan eivät kerro julkisuuteen.

– Ne ovat joka tapauksessa merkittäviä, koska lakko oli pitkä. Keskitymme nyt täysin siihen, että laitokset saadaan käynnistettyä ja pystymme tästä eteenpäin täyttämään asiakkaille tehdyt lupaukset, Laaksonen sanoo.

Metsäyhtiö UPM valmistautui lakkoon ennalta siirtämällä tilauksia Suomen ulkopuolella toimiville yksiköille.

– Se on oleellisin asia, joka tässä pitää ymmärtää. Sisäisessä kilpailussa se ei ole Suomen kannalta hyvä, jos asiakas tottuu tuotteisiin ja toimituksiin jostain muualta, Laaksonen sanoo.

Laaksosen arvio on, että UPM Kymi hävisi kahden viikon aikana paperinvalmistuksessa noin 20 000 tonnia paperia. UPM Kaukas puolestaan puolet tästä.