Poronhoitajat pelkäävät porojen nälkäkuolemia Pohjois-Norjassa – paksu lumipeite vaikeuttaa ravinnonsaantia

Tavanomaista suuremman lumimäärän ja vähäisen tuulen vuoksi Finnmarkin porot eivät pääse kaivamaan ravintoa laitumilta.

poronhoito
Poroja Käsivarren keväthangella
Poronhoitajat Finnmarkin alueella pelkäävät lumisen talven aiheuttavan poroille nälkäkuolemia. Kuvan porot eivät liity tapaukseen.Tapio Nykänen

Finnmarkissa, Pohjois-Norjassa on monin paikoin niin paljon lunta, että porot eivät kykene kaivamaan ravintoa lumen alta. Poronhoitajat pelkäävät paksun lumen aiheuttavan porojen nälkäkuolemia liian vähäisen ravinnonsaannin vuoksi, kertoo NRK (siirryt toiseen palveluun).

Myös Norjan maatalous- ja ruokaministeriö on kiinnittänyt huomiota Finnmarkin laidunkriisiin (siirryt toiseen palveluun).

Tilanne tulee luultavasti pahenemaan, sillä yleensä maaliskuussa ja huhtikuussa lumen määrä lisääntyy entisestään.

– Me toivomme, että lämpötila tasaantuu 10 miinusasteeseen, eikä lisää lunta sataisi, sanoo karasjokelainen poronhoitaja John Anders Sara NRK:lle.

Lumentulon lakkaamisen lisäksi Finnmarkissa toivotaan, että lähiaikoina alkaisi tuulla, jotta laidunmaat puhdistuisivat lumesta. Jos näin ei käy, Sara on huolissaan seurauksista.

– Tämä voi olla pahin katastrofi norjalaiselle poronhoidolle.

"Teemme kaiken voitavamme"

Vaativat olosuhteet ovat aiheuttaneet porojen massakuolemia Finnmarkissa vuosina 1997 ja 2000. Poronhoitajat eivät olleet odottaneet tällaista lumimäärää, eivätkä ole osanneet varautua tilanteeseen. Lumen paksuus ylittää reilusti sen, mihin Sara on tottunut.

– Tätä ei ole tapahtunut aikaisemmin täällä meillä, se tuli shokkina, hän kertoo.

Hankalan lumitilanteen vuoksi poronhoitajat ovat alkaneet ruokkia porojaan heinillä ja pelleteillä. Lisäruokintaa pidetään kuitenkin kalliina.

– Teemme kaiken voitavamme ja vähän enemmänkin, mutta ei ole niin helppoa, kun kruunut hupenevat ja pääoma vähenee, harmittelee Sara.

Huono laiduntilanne koskee useita satoja poronomistajia Finnmarkissa. Laidunolosuhteet ovat erityisen vaativia varsinkin Sisä-Finnmarkissa, mutta lumitilanne vaikeuttaa poronhoitoa koko Finnmarkin läänissä. Lisähuolia aiheuttaa, että joillain alueilla talvilaitumet ovat köyhtyneet kovasti.

Tässä vaiheessa Finnmarkin alueella poroja ei ole kuollut nälkään tavanomaista enempää. Poronhoitajat kuitenkin pelkäävät, että on vain ajan kysymys, koska tilanne muuttuu.