Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Anneli Kiljunen nousemassa Eksoten hallituksen puheenjohtajaksi – nykyinen puheenjohtaja irtisanoutui kohun saattelemana

Anneli Kiljunen kertoo antaneensa suostumuksensa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallituksen puheenjohtajan tehtävään.

Kansanedustaja Anneli Kiljusesta (sd.) on tulossa Eksoten hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Kansanedustaja Anneli Kiljusesta (sd.) on tulossa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten hallituksen uusi puheenjohtaja.

Lappeenrantalainen Kiljunen lupautui tehtävään maanantaina.

– Olen lupautunut Eksoten hallituksen puheenjohtajaksi tämän kauden loppuun eli reilun vuoden ajaksi, Kiljunen sanoo.

Mikäli Kiljunen valitaan Eksoten hallituksen puheenjohtajaksi, siirtyy Eksoten hallituksen puheenjohtajan paikalta eronnut Marja-Liisa Vesterinen (sd.) Kiljusen paikalle Lappeenrannan kaupunginhallitukseen.

Eksoten nykyinen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen jätti maanantaina eroilmoituksensa. Hän katsoo, että hänen oikeusturvaansa on loukattu.

Kiinnostusta kysyttiin jo ennen joulua

Ylen eduskunnasta tavoittama Anneli Kiljunen kertoo, että hänen halukkuuttaan Eksoten hallituksen puheenjohtajaksi kysyttiin jo ennen joulua.

Hän kuitenkin uskoi, että Vesterisen ympärillä pyörinyt prosessi ratkeaisi, ja että Vesterinen jatkaisi luottamustoimessaan.

Vesteristä epäiltiin siitä, että hän olisi luottamustoimessaan Eksoten hallituksen puheenjohtajana ylittänyt valtuutensa.

Eksoten tarkastuslautakunta teki marraskuussa poliisille tutkintapyynnön, jossa pyydettiin selvittämään, onko Vesterinen syyllistynyt toiminnassaan rikoksiin. Tutkintapyynnössä oli 14 kohtaa tapauksista, joissa tarkastuslautakunnan mukaan olisi tapahtunut rikos.

Kaakkois-Suomen poliisi päätti tammikuussa, ettei se aloita tapauksesta esitutkintaa.

Vahva sote-osaaminen

Edellisten kunnallisvaalien tulosten mukaan Eksoten puheenjohtajan paikka kuuluu lappeenrantalaiselle demarinaiselle.

– Asia käsitellään torstaina SDP:n Lappeenrannan kunnallistoimikunnassa, ja sen jälkeen SDP:n Kaakkois-Suomen piirissä, sanoo Kiljunen.

Lopullisen päätöksen puheenjohtajavalinnasta tekee helmikuun 27. päivänä kokoontuva Eksoten valtuusto.

Neljättä kautta kansanedustajana toimiva Kiljunen katsoo, että hänellä on tässä tilanteessa annettavaa.

Kiljunen on SDP:n eduskuntaryhmän sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija. Hän myös vastaa SDP:n sisällä sote-uudistuksesta.

– Tulevana vuonna tehdään isoon uudistukseen liittyviä tärkeitä palveluverkko- ja rakennelinjauksia, sanoo Kiljunen.

Eduskunnassa hän on pisimpään toiminut sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joka on sote-uudistuksen keskiössä.

Kiljusen mahdollisesta valinnasta Eksoten hallituksen puheenjohtajaksi kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

11.2.2020 kello 14.26: Otsikkoon muutettu edellinen puheenjohtaja nykyiseksi puheenjohtajaksi.