ERTO: Palkanmaksu voi osin vaarantua, jos taloushallinnon lakko toteutuu – työnantaja kiistää väitteen

Taloushallintoalaa uhkaa historian ensimmäinen lakko.

lakot
Toimiston työpöydällä näppäimistö ja hiiri mustavalkoisessa kuvassa.
Toimihenkilöliitto ERTO ja Ammattiliitto Pro antoivat maanantaina taloushallintoalalle lakkovaroituksen.Wasim Khuzam / Yle

Taloushallinnon lakko vaikeuttaisi toteutuessaan palkanlaskentatöitä ja sitä kautta ihmisten palkanmaksua, arvioi toimihenkilöliitto ERTO.

Lisäksi lakolla olisi vaikutuksia yritysten tilinpäätösten valmisteluun, koska tilinpäätöksiä valmistellaan parhaillaan.

ERTO ja Ammattiliitto Pro antoivat maanantaina alalle lakkovaroituksen (siirryt toiseen palveluun). Lakko toteutettaisiin 27.2.–4.3. Kyseessä olisi historian ensimmäinen lakko taloushallintoalalla. Lakko koskisi vajaata 4 000 alan ammattilaista kaikkiaan 207 yrityksessä.

Alalla on jo voimassa liukumakielto eli liukumasaldojen kerryttämiskielto.

Lakkovaroituksella ammattiliitot pyrkivät vauhdittamaan nihkeästi edenneitä työehtosopimusneuvotteluita, joita on käyty syyskuusta asti.

ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen painottaa, että lakko ei vaikuttaisi välttämättä automaattisesti kaikkien lakonuhan alla olevien yritysten palkanlaskentatöihin.

– Joiltain osin yrityksissä varmasti pystytään järjestämään työt siten, että palkkoja maksetaan ennakkoon. Palkkoja voidaan myös maksaa epätarkasti ja niitä korjataan sitten myöhemmin. Mutta joiltain osin voi käydä myös niinkin, että palkkoja ei voida maksaa laisinkaan, hän summaa.

Aaltosen mukaan on mahdotonta arvioida, kuinka monen työntekijän palkanmaksuun lakko lopulta vaikuttaisi.

Aaltonen painottaa, että ERTOn tavoitteena tavoitteena edelleen on, että työehtosopimuksesta saadaan sovittua ennen kuin lakko alkaa.

Kiky-tunnit ja loma-asiat hiertävät

Aaltonen kertoo, että työehtosopimusneuvotteluissa hiertävät tällä hetkellä monet asiat. ERTOn mielestä työantajan edustajan Palvelualojen työnantajien (Palta) vaatimukset ovat liitolle täysin kohtuuttomia.

– Paltan vaatimuksiin kuuluu muun muassa se, että alan ammattilaisten tulisi luopua lakisääteisistä oikeudestaan neljän viikon yhdenjaksoiseen vuosilomaan. Tässä tapauksessa työnantajan pitäisi siis saada määrätä yksipuolisesti kahden viikon vuosiloma. Tämän tyyppisiä vaatimuksia emme voi miltään osin hyväksyä.

Neuvottelupöydässä hiertävät Aaltosen mukaan myös niin sanonut kiky-tunnit. Asia on hiertänyt talven aikana monen muunkin alan työehtosopimusneuvottelupöydässä.

ERTOn ehdoton edellytys sopimuksen syntymiselle on, että ”talkootyönä” tehtävät kiky-tunnit poistuvat.

– Kun ne on annettu ilmaiseksi, ne pitää myös antaa ilmaiseksi pois, Aaltonen lataa.

Aaltosen mukaan lakkovalmius jäsenistössä on hyvä. Hänen mukaansa alan työntekijöille tehdyn kyselyn mukaan vain 1,5 prosenttia ei ole valmiita lakkoon.

Aaltonen pitää alan neuvottelutilannetta tällä hetkellä erittäin vakavana.

– Olen ollut mukana työehtosopimusneuvotteluissa mukana 1990-luvun lopulta lukien. Sen jälkeen en ole henkilökohtaisesti kertaakaan joutunut antamaan lakkovaroitusta. Aina on saavutettu neuvottelutulos ilman lakkovaroitusta.

– Meidät on käytännössä pakotettu lakkoon, koska vaihtoehtoja ei ole annettu, Aaltonen toteaa.

Erityisalojen toimihenkilöliiton puheenjohtaja Juri Aaltonen
Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri AaltonenErto

Palta: Ei syytä huoleen

Palta on pettynyt ERTOn lakkovaroitukseen ja neuvottelutilanteen tulehtumiseen.

Neuvottelujohtaja Olli Nurminen pitää tilannetta valitettavana, mutta hän ei usko, että lakolla olisi ERTOn väittämiä vaikutuksia. Nurmisen näkemyksen mukaan tilitoimistot suoriutuvat tehtävistään lakosta huolimatta.

– Syytä sellaiseen huoleen, että ihmisiltä jäisivät palkat saamatta, ei mielestäni ole, Nurminen toteaa.

Nurminen uskoo myös, että tilitoimistot selviävät tilinpäätösten tekemisestä, vaikka lakko olisi päällä. Lakko voi silti toteutuessaan hieman haitata yritysten toimintaa, Nurminen myöntää.

– Emme kuitenkaan usko, että tilinpäätösten tekeminen vaarantuisi. Uskon, että tilitoimistoissa on tarpeeksi resursseja tähän työhön.

Nurminen myöntää Aaltosen tavoin, että sopimusneuvottelut ovat edenneet nihkeästi. Nurminen näkee, että esimerkiksi kiky-tunnit ovat kiinteänä rakenteena työehtosopimuksen sisällä, jotka tulisi jatkossa säilyttää jollakin muulla tavalla.

– Jos neuvotteluvastapuoli haluaa tunnit pois, meidän tavoitteemme on se, että työehtosopimuksen sisältö ei muutu kokonaisuudessaan kilpailukyvyltään huonommaksi.

Nurminenkin painottaa, että Palta tekee kaikkensa, että lakko ei alkaisi. Hän arvioi, että osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan toimistolla vielä tämän viikon aikana.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Voiko kiky-tunneille sanoa jo jäähyväiset – kuka voitti ja mitä vientialojen työriidoissa?

Näin jatkuu taistojen talvi: Paperiteollisuuden sovittelu rutussa, Nokian tuotekehitys kompastelee, kaupan lakko uhkaa sulkea Prismat