Tampereen korkeakouluyhteisö on tulossa Seinäjoen ammattikorkeakoulun vähemmistöosakkaaksi

Hallitus päätyi vähemmistöosakkuuden esittämiseen, jotta henkilöstön asema voidaan turvata.

ammattikorkeakoulut
Seinäjoen frami jokirannassa kesällä
Seinäjoen Framilla sijaitsee mm. ammattikorkeakoulun tilat.Elina Niemistö / Yle

Seinäjoen ammattikorkeakoulun hallitus on päättänyt esittää omistajilleen, että Tampereen korkeakouluyhteisö tulee Seinäjoen ammattikorkeakoulun vähemmistöosakkaaksi. Ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Kari Hokkanen kertoo, että hallitus teki päätöksen kokouksessaan maanantaina.

– Tämä on hallituksen esitys, lopullisen päätöksen tekevät Seinäjoen ammattikorkeakoulun omistajat, Hokkanen sanoo.

Seinäjoen ammattikorkeakoulua ylläpitää Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy, jonka suurin omistaja on Seinäjoen kaupunki. Muut omistajat ovat Seinäjoen koulutuskuntayhtymä, Ilmajoen kunta sekä Kurikan ja Ähtärin kaupungit.

Tampereen korkeakoulusäätiön vähemmistöosakkuuden hallitus näkee ratkaisuna, jolla henkilöstön asema turvataan. Henkilöstö ei kannata enemmistöomistusta Tampereen korkeakoulusäätiölle. Hallitukseen kuuluva opiskelijajäsen kertoo, ettei Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ole tässä vaiheessa ottanut kantaa asiaan.

Vaasan yliopisto ei osoittanut kiinnostusta

Hokkanen ei ymmärrä keskustelua, että Seinäjoen ammattikorkeakoulu olisi valitsemassa Tampereen tai Vaasan suunnan väliltä.

– Meillä on hyvää yhteistyötä Vaasan ammattikorkeakoulun kanssa ja sovittu työjako, mutta Vaasan yliopisto ei ole osoittanut missään vaiheessa minkäänlaista aktiivisuutta tänne Seinäjoelle päin. Tampereella on huomattavasti suuremmat voimavarat. Tärkeintä on saada omaan yliopistottomaan kaupunkiimme mahdollisimman paljon maisteritasoista koulutusta.

Hokkanen toteaa Tampereen olevan myös Seinäjoen kaupungin ja Etelä-Pohjanmaan liiton suunta.

–Keskustelut Tampereen suuntaan ovat olleet positiivisia. He ovat vahvasti kiinnostuneita.

Sitä, paljonko aikaa tarvitaan, on Hokkasen vaikea sanoa:

– Nyt keskustellaan, onko Tampere kiinnostunut vähemmistöosakkuudesta ja mitä sen vastikkeeksi ollaan sieltä tarjoamassa.

Etelä-Pohjanmaan maakunnan kannalta hallitus pitää ratkaisevana, millaiseksi kokonaisuus muodostuu Seinäjoella. Omistajat ottavat asiaan kantaa, kun sopimusluonnos valmistuu.

Tampereen korkeakouluyhteisön muodostavat Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Yhteisö syntyi vuoden 2019 alussa, kun Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät uudeksi säätiöyliopistoksi ja yliopiston ja ammattikorkeakoulun välinen yhteistyö tiivistyi.