Turkin presidentti hermostui sotilaidensa tappamisesta Syyriassa: "Tämä tulee teille kalliiksi"

Syyrialaiset joukot tappoivat viisi turkkilaissotilasta eilen Idlibin alueella Luoteis-Syyriassa.

Syyria
Aseistettu mies alasammutu suurialaisen helikopterin jäänteillä.
Yahya Nemah / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan koventaa puheitaan Syyrian suhteen.

Hänen mukaansa Syyrian hallinto maksaa kalliisti hyökkäyksestään Turkin sotilaita vastaan. Viikon aikana 13 turkkilaissotilasta on menettänyt henkensä, viimeksi eilen kuoli viisi. Turkki vastasi ampumalla tykistöllä syyrialaisasemiin ja "eliminoi" 101 Syyrian hallinnon sotilasta.

– Vastasimme Syyrian puolelle niin kuin pitää, korkeimmalla tasolla. Erityisesti Idlibissä he saivat, mitä ansaitsivat. Mutta tämä ei riitä, jatkoa seuraa, Erdoğan uhkasi tiistaina.

Turkin presidentti aikoo keskiviikkona paljastaa tarkemman suunnitelmansa, miten Turkki aikoo "hoitaa" tilanteen Idlibissä.

– Mitä enemmän he hyökkäävät sotilaitamme vastaan, sitä enemmän he siitä maksavat, hän lisäsi televisioidussa puheessaan.

Tuhoutuneita autoja.
Palaneita autoja Idlibissä.Muhammad Haj Kadour / AFP

Uutistoimisto Tass kertoo, että Syyrian ulkoministeriön mukaan Turkin toimet Idlibissä ja Aleppossa rikkovat Syyrian suvereeniteettia.

Venäjä vaatii hyökkäysten välitöntä lopettamista

Venäjä puolestaan sanoo, että kaikkien hyökkäysten Venäjän ja Syyrian joukkoja vastaan on loputtava.

Turkin, Syyrian ja Venäjän väliset jännitteet ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Syyrian hallituksen joukot saivat haltuunsa Luoteis-Syyriassa Aleppon ja Damaskoksen välisen tärkeän maantieyhteyden sitten vuoden 2012.

Turkki on tuonut alueelle lisää sotavoimaa. Tiistaina AFP uutisoi, että turkkilaisohjukset pudottivat syyrialaisen sotilashelikopterin Idlibissä. Turkki vahvisti kopterin putoamisen, mutta ei myöntänyt pudottaneensa sitä.

Tarkkailijoiden mukaan alueelle tehtiin myös ilmaisku, jossa kuoli 12 siviiliä.

Venäjän ja Turkin presidenttien välistä tapaamista ei ole suunnitteilla, mutta Venäjän presidentin tiedottajan mukaan sellainen voidaan tarvittaessa nopeastikin järjestää.

Ainakin presidenttien on tarkoitus puhua puhelimessa Idlibin tilanteesta, kertoo uutistoimisto Tass.

Venäjän ja Turkin edustajat tapasivat viikonloppuna, mutta neuvottelijat poistuivat maanantaina tyhjin käsin.

Siviilit pakenevat

YK:n mukaan alueelta sodan kiihtymistä on paennut jo 700 000 ihmistä sitten joulukuun ensimmäisen päivän. Kaikkiaan Syyrian sodassa on kuollut yli 380 000 ihmistä.

YK arvioi, että Syyriassa saattaa olla kyse maailman suurimmasta joukkopaosta sitten toisen maailmansodan.

Lähteet: Reuters, AFP, TASS