Lapin sairaanhoitopiirin mielenterveys- ja päihdepalvelut alkaa periä maksua perumatta jätetyistä ajoista

Käyttämättä ja perumatta jää noin 400–500 vastaanottoaikaa joka kuukausi.

mielenterveys
anonyymi henkilö istuu nurkassa ja pitää puhelinta kädessä
Muutoin hoito on yhä asiakkaalle maksutonta.Antti Kolppo / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin mielenterveys- ja päihdepalvelujen avohoidon poliklinikoilla otetaan käyttöön maksu perumatta ja käyttämättä jääneistä asiakkaan varaamista vastaanottoajoista. Käytäntö astuu voimaan maaliskuun alusta alkaen.

Jos varattua aikaa ei peruta kolmea vuorokautta ennen, perumattomasta ajanvarauksesta seuraa asiakasmaksu, joka on suuruudeltaan 50,80 euroa. Muutoin hoito mielenterveys- ja päihdepalveluissa pysyy edelleen maksuttomana.

Mielenterveys- ja päihdepalveluissa jää käyttämättä ja perumatta noin 400–500 vastaanottoaikaa joka kuukausi. Tämä on merkittävä osa kaikista vastaanottoajoista, joita on sairaanhoitopiirin mukaan vuodessa noin 65 000 eli kuukaudessa noin 5400.

– Perumatta jääneitä aikoja ei ole ehditty eikä voitu tarjota toiselle asiakkaalle. Perumattomat ajat voivat myös pitkittää hoitoa, vs. tulosaluejohtaja Johanna Erholtz Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Erholtzin mukaan vastaavanlaiset maksut perumatta jääneistä ajoista on käytössä jo muualla sairaanhoitopiirissä ja monella muulla paikkakunnalla myös mielenterveys- ja päihdepalveluissa.

Lapin sairaanhoitopiirin mielenterveys- ja päihdepalvelujen avohoidon poliklinikat sijaitsevat Rovaniemellä kolmella osoitteessa: Kemijoki Oy:n talossa, Pienteollisuustalolla ja Vilkassa. Suurin osa avohoidon asiakkaista on rovaniemeläisiä. Sairaanhoitopiiri huolehtii nykyään Rovaniemen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluista. Asiakkaita on myös muualta Lapin sairaanhoitopiirin kunnista.