Hyppää sisältöön

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa hälärihuijauksista – älä vastaa outoon, ulkomaisesta numerosta tulevaan puheluun

Huijauspuhelut tulevat muun muassa suuntanumeroista +881 ja +882.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tyypillisesti "hälärihuijauksissa" puhelimen annetaan soida kerran tai pari. Tarkoitus on houkutella puhelun saanut henkilö soittamaan takaisin numeroon. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Liikenne- ja viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus varoittaa ulkomaisista suuntanumeroista tulevista huijauspuheluista.

Huijauspuhelut tulevat muun muassa suuntanumeroista +881 ja +882. Ne ovat satelliittinumeroita, joihin kannattaa olla vastaamatta tai soittamatta takaisin.

Huijauspuhelut tulevat satelliittipuhelinnumeroista, joita operoi Arabiemiraateissa toimiva satelliittipuheluyhtiö.

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Juha Tretjakov kertoo, että yhteydenotoista päätellen suomalaiset ovat saaneet viime päivinä satoja tai tuhansia huijauspuheluita.

– Näihin puheluihin ei kannata reagoida millään tavalla. Numeron voi halutessaan estää, jos se on mahdollista. Paras neuvo on, että ei kannata soittaa takaisin. Siitä voi tulla kohtuullisen iso lasku, Tretjakov sanoo.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tyypillisesti "hälärihuijauksissa" puhelimen annetaan soida kerran tai pari. Tarkoitus on houkutella puhelun saanut henkilö soittamaan takaisin numeroon.

Se voi tulla kalliiksi, sillä satelliittinumeroon soittaminen voi maksaa jopa kymmenen euroa minuutilta.

Vuonna 2018 vastaavia huijauspuheluita tuli muun muassa suuntanumeroista +387, +675, +685, +8818, +8819. Viestintävirasto on laatinut erilliset ohjeet hälärihuijauksiin (siirryt toiseen palveluun).

Asiasta uutisoi aiemmin Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).