Kiinassa tyytymättömyys maan johtoa kohtaan kasvaa – syytöksiä viruskatastrofista, vaatimukset sananvapaudesta kasvavat

Kiinalaisprofessori arvostelee maan johtoa kriisin vakavuudesta. Tunnettu somevaikuttaja katosi hänen raportoituaan Wuhanin sairaalan oloista.

Koronavirukseen menehtyneen Li Wenliangin kuva ja kukkia Wuhanin keskussairaalan edessä 7. helmikuuta. Kuva: YFC / EPA

Kiinassa suuttumus ja tyytymättömyys viranomaisia kohtaan koronavirusepidemian käsittelystä kasvaa.

Tunnettu kiinalainen professori on arvostellut julkisesti Kiinan ylintä johtoa viruksen leviämisestä. Juridiikan professorin Xu Zhangrunin mukaan viruksen aiheuttamaa kriisiä voidaan pitää presidentti Xi Jinpingin syynä.

Xu ei mainitse presidentti Xitä suoraan nimeltä, mutta hän antaa ymmärtää, että Xin aikana Kiinaan on luotu tukahduttamisen ja "systeemisen kyvyttömyyden" kulttuuri, joka on vaikuttanut kriisin vakavuuteen.

– Koronavirusepidemia on paljastanut Kiinan hallinnon mädän ytimen, hän kirjoitti.

Xun mukaan Kiinaa koettelee nyt kansallinen suurtuho, johon liittyy politiikkaa, taloutta ja kansakunnan eettinen olemus. Tuho voi siksi olla pahempaa kuin täysimittaisessa sodassa, Xu ilmoitti.

Xu esittää kirjoituksessaan viisi vaatimusta, joihin kuuluu muun muassa riippumattoman tiedonvälityksen vapauttaminen, mielenosoitus- ja kokoontumisvapaus, äänioikeus vapaissa vaaleissa sekä riippumattoman tutkintaryhmän perustaminen selvittämään koronavirusepidemiaan liittyviä viranomaistoimia ja väitettyjä peittelyoperaatiota.

Xu on arvostellut Kiinan johtoa aiemminkin. Viime vuonna hän menetti virkansa yliopistolla arvostelun vuoksi.

Hoitohenkilökunta auttaa koronavirukseen sairastuneita Wuhanin sairaalan tehohoitoyksikössä Kiinassa 6. helmikuuta. Kuva: Yuan Zheng / EPA

Terveysviranomaisia erotettu epidemia-alueella

Kiinalaisia on viime viikkoina suututtanut muun muassa viruksen vakavuuteen liittynyt salailu. Erityisesti Wuhanin ja Hubein viranomaisia on arvosteltu rajusti.

Kiinalaisten tyytymättömyyteen vastattiin tiistaina, kun viranomaiset ilmoittivat, että kaksi Hubein maakunnan johtavaa terveysviranomaista on erotettu.

Koronavirusepidemia sai alkunsa Hubein maakunnassa sijaitsevasta Wuhanin kaupungista vuodenvaihteessa.

Wuhanin turvallisuusviranomaiset kuulustelivat tammikuussa useita koronaviruksesta kertoneita ja varoittivat heitä "levittämästä huhuja". Yksi viruksesta varoittaneista oli wuhanilainen lääkäri Li Wengliang, joka myöhemmin menehtyi itse tautiin.

Lin kuolema nostatti rajua suuttumusta ja arvostelua sosiaalisessa mediassa viime viikolla. Moni esitti vaatimuksia poliittisen järjestelmän uudistustarpeesta.

Viestejä saatteli tunniste "Haluan sananvapautta". Myöhemmin viranomaiset poistivat keskusteluja ja sensuroivat koko tunnisteen.

Wuhanilainen lääkäri Li Wenliang varoitti uudesta koronavirustyypistä varhaisessa vaiheessa. Hän menehtyi myöhemmin itse tautiin. Kuva: AFP

Kiinassa sensuuri on tiukentunut presidentti Xin aikana. Viruksen levitessä tammikuussa sosiaalisessa mediassa julkaiseminen vapautui tilapäisesti hieman. Ihmisten annettiin myös arvostella paikallisia viranomaisia kriisin hoidosta.

Epäilyt Kiinan viranomaisten avoimuuden tasosta koronaviruskriisissä ovat olleet Kiinallekin herkkä aihe. Vuoden 2003 sars-viruksen aikaan epidemian laajuuden salailu nostatti epäluottamusta viranomaisia kohtaan.

Viime viikolla viranomaiset kuitenkin jälleen sulkivat ryhmiä kiinalaisessa WeChat-pikaviestipalvelussa ja sosiaaliseen mediaan tehtyjä julkaisuja poistettiin.

Wuhaniin on myös lähetetty sadoittain kiinalaisia toimittajia, joiden tehtävänä on todennäköisesti pyrkiä vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen myönteisesti ja kertoa hallituksen ponnisteluista, arvioi Kiinan sosiaalista mediaa tutkiva Fergus Ryan Australian Strategic Policy Institute -tutkimuslaitoksesta.

Presidentti Xi pysytteli itse viikkoja poissa julkisuudesta epidemian levitessä ympäri Kiinaa. Maanantaina hän kuitenkin vieraili pekingiläisessä sairaalassa. Julkisuuteen levisi kuvia siitä, kuinka hengityssuojaan sonnustautuneelta Xiltä mitattiin ruumiinlämpö.

Xi kuvasi Hubein tilannetta hyvin vakavaksi ja patisti "määrätietoisempiin toimiin" viruksen leviämisen estämiseksi.

Kiinan virallisen Xinhua-uutistoimiston välittämässä kuvassa Kiina presidentiltä Xi Jinpingiltä mitataan lämpö. Julkisuudesta pitkään pois pysytellyt Xi vieraili pekingiläisessä sairaalassa. Kuva: Ju Peng / EPA

Some-vaikuttajat raportoivat sairaaloista

Kiinan valtiollinen media on kertonut uusien sairaaloiden nopeista rakennustöistä, hengityssuojainten tuotannon vauhdittamisesta ja tuhansien terveydenhoitoalan työntekijöiden lähettämisestä Hubein alueelle. Se on kuitenkin jättänyt kertomatta kriisin mittakaavan eli sen, miksi näin suuria ponnisteluja tarvitaan.

Kiinan virallista viestiä epidemiasta ovat kyseenalaistaneet lukuisat sosiaalisen median vaikuttajat ja näkemäänsä verkkoon dokumentoivat kansalaisjournalistit.

Yksi Kiinan kommunistisen puolueen virallista tiedotusmonopolia haastaneista oli tunnettu videobloggaaja Chen Qiushi. Hän matkusti Wuhaniin kertoakseen epidemiatilanteesta ja eristyksiin laitetun kaupungin ja sairaaloiden oloista.

Chen julkaisi yli sata postausta Wuhanista kahden viikon aikana ennen kuin hän katosi. Hän näytti täyteen ahdettuja sairaaloiden käytäviä ja kuinka hankalaa sairastuneiden oli saada hoitoa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

– Miksikö olen täällä? Olen kertonut, että on velvollisuuteni toimia kansalaisjournalistina, hän kertoi kameralle kuvatessaan itseään juna-asemalla.

– Minkälainen toimittaja oikein olet, jos et uskalla rynnätä katastrofin eturintamaan? hän kyseli.

Chenin julkaisut saivat miljoonayleisön. Hän sai myös poliisin pian peräänsä. Yhdellä videollaan hän kertoi, kuinka poliisi oli soittanut hänelle haluten tietää, missä hän oli. Myös hänen vanhempiaan oli kuulusteltu.

– Minua pelottaa, hän kertoi eräässä postauksessaan. Hän vannoi kuitenkin jatkavansa niin kauan kuin hän pysyisi hengissä.

Viime viikolla hänen postauksensa kuitenkin loppuivat. Hänen ystävänsä ja perheensä ovat kertoneet, että Chen oli pakotettu 14 päivän karanteeniin. Hänen ystäviensä mukaan Chenillä ei ollut ollut mitään tartunnan merkkejä.

Kiinan verkkoa valvova viranomainen on ohjeistanut eri viestintäalustoja valvomaan tarkemmin virukseen liittyviä "haitallisia tietoja ja huhuja".

Viime viikolla viranomainen ilmoitti asettaneensa rangaistuksia sellaisille verkkosivustoille, sovelluksille ja sometileille, jotka olivat sen mielestä julkaisseet laitonta sisältöä epidemiasta.

Lue myös:

Mitä ajatuksia Kiinan viranomaisten toiminta herättää? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan klo 23 saakka.