Pohjois-Savon PK-yritysten suhdanneodotukset parantuneet viime syksystä – putkiremonttiyrittäjä: "Tekemistä on riittänyt"

Esimerkiksi arviot työllisyyden kehityksestä ovat maakunnassa aiempaa paremmat.

pienet ja keskisuuret yritykset
Kumonin toimitusjohtaja Pasi Pitkänen remonttikohteessa
Kuopiolaisyritys Kumonin toimitusjohtaja Pasi Pitkänen katsoo tulevaisuuteen luottavaisena.Sami Takkinen / Yle

Pienten ja keskisuurten yritysten suhdannenäkymät ovat parantuneet Pohjois-Savossa.

Tiistaina julkaistun PK-yritysbarometrin mukaan arviot suhdannenäkymästä sekä työllisyyden kehityksestä ovat maakunnassa aiempaa paremmat.

Lähes puolet Pohjois-Savon yrityksistä tavoittelee kasvua. Myös liikevaihdon suhteen odotukset ovat alueella optimistiset verrattaessa muun maan tuloksiin.

Putkiremontteihin keskittyvä kuopiolaisyritys Kumoni on aloittanut uuden työmaan vanhassa kerrostalossa kaupungin ydinkeskustassa. 50 vuotta vanhan talon remontti valmistuu ensi kesänä.

Kumonilla on noin 40 työntekijää ja yrityksessä on vahva luottamus hyviin talousnäkymiin.

– Rakennusalalla tilanne varmasti vaihtelee alueellisesti todella paljon. Kuopiossa on tekemistä riittänyt ja tulevaisuuteen katsotaan aika luottavaisesti. Nyt oli hivenen hiljainen keskitalvi. Kun lähdetään kevättä kohti hankkeita käynnistyy ja tekijöille on töitä, sanoo Kumonin toimitusjohtaja Pasi Pitkänen.

Alueen yrityksillä on keskimääräistä enemmän investointihalua

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Pasi Patrikainen iloitsee, että etenkin Kuopiossa ja Sisä-Savossa tulevaisuusnäkymät ovat barometrivastausten perusteella erinomaisella tasolla.

– Pohjois-Savossa näkymät ovat yllättävän hyvät odotuksiin nähden. Yritysten investointihalukkuus on vähän yllättänyt. Se on myönteistä, että yrityksillä on uskoa ja halua investoida, miettii Pasi Patrikainen.

Remontti menossa Kuopiossa.
Taloyhtiön saunan pukuhuone remontissaSami Takkinen / Yle

Alueen yritykset aikovat hakea ulkopuolista rahoitusta viime vuotista enemmän. Nyt vastanneista kolmannes aikoo hakea rahoitusta.

Pohjois-Savossa rahoitusta haetaan muuta maata enemmän kone-, laite-, sekä rakennusinvestointeihin. Yritysten kehittämishankkeisiin haetaan puolestaan muuta maata vähemmän rahoitusta.

Barometrivastausten perusteella Pohjois-Savon ainoa selvästi negatiivinen ero koko maan tilanteeseen suhteutettuna on yritysten kansainvälistymisasteessa. Ylijohtaja Pasi Patrikainen kaipaa yrityksiltä ja julkisilta toimijoilta töitä tilanteen parantamiseksi.

PK-yritysbarometrin ovat teettäneet Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Barometri julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.