Nuoren on vaikea saada asuntoa Rovaniemellä, kun yksiöt vuokrataan turistikäyttöön

Rovaniemellä on pulaa kohtuuhintaisista pienistä vuokra-asunnoista. Nuorten asumista tukeva yhdistys pitää syypäänä Airbnb-vuokrausta, joka vie asuntoja normaaleilta markkinoilta ja nostaa vuokrahintoja.

nuorisoasunnot
Kymppikorttelin kerrostalo Rovaniemellä
Rovaniemellä on rakennettu runsaasti pieniä asuntoja. Se ei kuitenkaan auta nuoria aunnontarvitsijoita, koska hinta on huipussaan ja iso osa yksiöistä on vain lyhytaikaisessa vuokrauksessa. Vesa Vaarama

Nettihaku paljastaa, minkälaista arki on Rovaniemen vuokramarkkinoilla.

Hakuhetkellä yksiöitä on tarjolla 20. Kun karsitaan pois yksittäiset huoneet, rivi- ja omakotitalojen sivuasunnot, kaukana lähiöissä olevat sekä puolentoista tonnin kuukausihintaiset kalustetut asunnto, jäljelle jää viisi keskustan tuntumassa olevaa.

Niistä halvimman hinta on 556 euroa kuussa eli lähes 15 euroa per neliö.

Lyhytaikaisen vuokrauksen, käytännössä AirBnb-toiminnan, vaikutus näkyy selvästi.

– Kun sitä on paljon enemmän, kuin muissa kaupungeissa keskimäärin, niin se vie asuntoja pitkäaikaisvuokrauksen tarpeessa olevilta ihmisiltä, NAL Rovaniemi ry:n toiminnanjohtaja Iiris Satamo sanoo.

Yhdistys on valtakunnallisen Nuorisoasuntoliitto ry:n paikallisyhdistys. Rovaniemen NALlilla on asuntoja, joita se vuokraa 18-29 -vuotiaille nuorille. Yhdistys myös tukee nuoria asumisen järjestelyissä.

– Etenkin heillä, jotka ovat vähän vaikeammassa asemassa esimerkiksi työttömänä tai kokonaan työttömyysturvan ulkopuolella, on hankala tilanne löytää asuntoja. Opiskelijoilla ja työssä käyvillä nuorilla on astetta parempi tilanne, vaikka sekään ei mikään ihan mahtava ole, Iiris Satamo sanoo.

Opiskelijayksiöön yhdeksän kuukauden jono

Opiskelijoiden asuntomarkkinoilla iso tekijä Rovaniemellä on Domus Arctica -säätiö. Sillä on asuntoja tällä hetkellä tarkalleen 1022. Niistä hieman alle puolet on yksiöitä. Periaatteessa voisi ajatella, että se määrä jo riittää, mutta totuus on aivan toinen.

– Rantavitikalla yksiöihin on melkein vuoden jono, tällä hetkellä yhdeksän kuukauden, sanoo Domus Arctica -säätiön palvelupäällikkö Kati Itkonen.

Pulaa on nimenomaan yksiöistä, soluasunnoissa on huoneita vapaana vaikka heti. Opiskelijat arvostavat entistä enemmän omaa rauhaa.

Vapailla markkinoilla yksiöitä on siis vain kourallinen, mutta kaksioita ja isompiakin asuntoja on tarjolla paremmin. Mutta rahaa pitää olla.

– Kohtuuhintaisia asuntoja on vaikea löytää. Keskustassahan on paljon asuntoja, mutta ne eivät ole nuorille välttämättä saatavilla, NAL Rovaniemi ry:n toiminnanjohtaja Iiris Satamo sanoo.

Yksin asuva ihminen saa Kelan yleistä asumistukea Rovaniemellä maksimissaan 399 euroa. Sillä hinnalla on tarjolla keskustassa kolme soluhuonetta ja yksiö Ounasrinteellä ja Ylikylässä. Päälle tulevat vielä tietenkin vesi- ja sähkökulut.

– Nuorella voi olla vaikeuksia elämänhallinnassa ja talouskuvioissa, mahdollisesti päihdeongelmia. Kaikki tämäkin vaikuttaa, Satamo sanoo.

Verkostosta apua

Rovaniemellä on kiinnitetty erityistä huomiota nuorten asumisen ongelmiin vuosi sitten.

– Meidän avustusneuvotteluissa otettiin esille, että on havaittu nuorten ongelmien lisääntyneen. Kaupunki toivoi, että koottaisiin nuorten asumisen asiantuntijaverkosto, Satamo sanoo.

Verkostossa on mukana Rovaniemen kaupungin eri toimialoja, Nuorten Ohjaamo, seurakunta, eri oppilaitoksia ja muita toimijoita. Kokemukset ovat hyvät. Todelliseen tilanteeseen saadaan paremmin tuntumaa, kun mukana ovat tahot, jotka todella kohtaavat nuoria.

Mutta kuinka huono nuorten asuntotilanne on Rovaniemellä?

– Virallisten tilastojen mukaan meillä ei juuri ole asunnottomia, mutta tämän asiantuntijaverkoston näkemyksen mukaan on paljon piiloasunnottomuutta. Eli nuoret asuvat sukulaisten nurkissa tai kavereitten luona. Se ei näy virallisissa tilastoissa, mutta se on vakava tilanne, toiminnanjohtaja Iiris Satamo sanoo.