Hyppää sisältöön

Virossa myytävistä kevytkannabistuotteista löydettiin laittomia määriä päihdyttävää thc-yhdistettä

Poliisin mukaan kauppiaat eivät ole kontrolloineet ulkomailta tilaamiensa tuotteiden sisältöjä tarpeeksi.

Viroon on lyhyen ajan sisällä perustettu useita kevytkannabista myyviä kivijalkakauppoja. Kuva: Silja Massa

TALLINNA Viron poliisi teki viime syksynä ratsian yhdeksään kevytkannabistuotteita myyvään kivijalkaliikkeeseen Tallinnassa ja Pärnussa.

Poliisi takavarikoi kaupoista kevytkannabiksen kukintoja ja kevytkannabishasista, joiden epäili sisältävän sallittua enemmän päihdyttävää thc-yhdistettä.­

Virossa on laillista myydä kevytkannabistuotteita, joiden thc-pitoisuus on alle 0,2 prosenttia.

Tuotteet vietiin tutkittavaksi Viron oikeuslääketieteen laitokselle.­ Nyt tutkimuksissa on selvinnyt, että iso osa takavarikoiduista tuotteista tosiaan sisälsi päihdyttävää thc:tä yli sallitun rajan.

Liian suuria thc-pitoisuuksia löydettiin yhteensä kuuden ratsatun kaupan tuotteista.

Löydetyt liian suuret pitoisuudet vaihtelivat 0,41 prosentin ja 3 prosentin välillä.

Tutkimustuloksista uutisoi Pärnu Postimees (siirryt toiseen palveluun) -lehti eilen tiistaina.

Poliisi: Kauppiaan pitää ottaa vastuu tuotteistaan

Kevytkannabiskauppa on Virossa melko uusi ilmiö. Ensimmäinen alan kivijalkaliike perustettiin Tallinnaan vasta viime keväänä.

Tämän jälkeen Tallinnan katukuvaan on noussut kauppoja nopealla tahdilla. Pärnussa on yksi liike. Lisäksi kevytkannabista kaupitellaan virolaisissa verkkokaupoissa.

Kaupat markkinoivat tuotteitaan niiden terveysvaikutuksilla. Päihdyttävän thc:n sijaan tuotteiden vaikuttava ainesosa on kannabidioli eli cbd, jolla kerrotaan olevan muun muassa unen laatua parantavia ja stressiä lievittäviä vaikutuksia.

Kaupat tilaavat tuotteensa Viron ulkopuolelta, muun muassa Italiasta, Puolasta ja Sveitsistä.

Viron poliisin mukaan kauppiaat eivät ole selvittäneet ja kontrolloineet kunnolla myymiensä tuotteiden sisältöjä.

– Jokaisen myyjän pitäisi olla täysin varma siitä, etteivät hänen tilaamansa tuotteet riko Viron lakia. Tämä pitäisi olla varmistettu jo ennen kuin tuotteet ylittävät valtion rajan. Ei riitä, että valmisteet testataan Virossa, sanoo Pohjois-Viron prefektuurin huumausaineiden ja järjestäytyneen rikollisuuden yksikön päällikkö Rait Pikaro Pärnu Postimees -lehdelle.

Pikaron mukaan virolaisten kauppiaiden ei pitäisi luottaa ulkomaisten myyjien sertifikaatteihin ja lupauksiin siitä, että tuote vastaa Viron lainsäädäntöä.

– Se että valmisteessa on värikäs lappu, jossa lukee ”sertifioitu”, ei poista virolaisen kauppiaan vastuuta myymänsä tuotteen sisällöstä, hän sanoo.

Harmaan alueen liiketoimintaa

Kevytkannabisbisneksen on sanottu liikkuvan lain harmaalla alueella, sillä cbd-tuotteita koskevat lait ja niiden tulkinta eivät ole vielä vakiintuneet.

Kuutta virolaista kevytkannabiskauppaa vastaan on aloitettu rikostutkinta.

Rait Pikaro ei osaa vielä sanoa, millaiset rikosoikeudelliset seuraamukset ratsiassa kiinni jääneitä kauppiaita odottavat.

Suomessa kevytkannabistuotteiden myynti on laitonta. Virosta Suomeen kevytkannabistuotteiden tuominen voidaan tulkita huumausainerikokseksi.

Lisää aiheesta:

.
.