1. yle.fi
  2. Uutiset

Sanders kukisti Buttigiegin New Hampshiren esivaaleissa, kolmannella sijalla yllätysehdokas – "Tämä voitto on lopun alkua Donald Trumpille"

Vaali-illan yllättäjäksi on noussut Minnesotan senaattori Amy Klobuchar. Joe Bidenin kannatuskäyrä on jyrkässä laskussa.

USA:n vaalit 2020
Bernie Sanders
Bernie Sanders voitti New Hampshiren esivaalit. Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa Vermontin senaattori Bernie Sanders näyttää voittaneen New Hampshiren osavaltion esivaalit. Ääntenlaskenta on loppusuoralla.

Kun äänistä oli laskettu 94 prosenttia, oli Sanders kerännyt 26 prosenttia äänistä. Livetuloksia voit seurata esimerkiksi tässä uutiskanava CNN:n jutussa. (siirryt toiseen palveluun) Demokraattien vasemman laidan ehdokas voitti osavaltion esivaalin myös neljä vuotta sitten.

Sanders on jo julistanut voittaneensa vaalit. Hän sanoi voitonpuheessaan, että hänen voittonsa merkitsee lopun alkua Trumpille.

Vielä kesken olevan ääntenlaskennan perusteella toisessa paikassa on tiukasti kiinni entinen pormestari Pete Buttigieg 24,4 prosentin ääniosuudella. Buttigieg esiintyi tuloslaskennan loppusuoralla voitonriemuisena ja kertoi olevansa valmis vaalitaistoon myös muualla Yhdysvalloissa.

Lue juttu, jossa verrataan esivaaleja johtavia demokraatteja toisiinsa: Buttigieg vs. Sanders.

Yhdysvaltain demokraattisen puolueen esivaalien ehdokas Pete Buttigieg puhuu vaalitilaisuudessa.
Pete Buttigieg sijoittui toiseksi New Hampshiren esivaaleissa.Joel Lerner / AOP

Klobuchar yllättää

Vaali-illan yllättäjäksi on noussut Minnesotan senaattori Amy Klobuchar, joka on kiinni kolmossijassa 19,7 prosentin kannatuksella.

Amy Klobuchar
Senaattori Amy Klobuchar kiri kolmannelle sijalle New Hampshiren esivaaleissa.CJ Gunther / EPA

New Hampshire on sen sijaan muodostumassa karvaaksi pettymykseksi senaattori Elizabeth Warrenille ja ex-varapresidentti Joe Bidenille, jotka ovat jäämässä sijoille neljä ja viisi. Molemmat ovat jäämässä osavaltion esivaaleissa alle 10 prosentin kannatuksen.

Biden näytti heittäneen hanskat tiskiin New Hampshiren osalta jo etukäteen, sillä hän lähti osavaltiosta etuajassa seuraavaan esivaaliosavaltioon Nevadaan.

Bidenin kannatuskäyrä on viime aikoina kääntynyt jyrkkään laskuun, ja hän on pudonnut valtakunnallisissa gallupeissa Sandersin taakse.

Ainakin kaksi demokraattiehdokasta putosi pois kisasta New Hampshiren vaali-iltana: teknologiayrittäjänä rikastunut Andrew Yang ja Coloradon senaattori Michael Bennet ilmoittivat lopettavansa kampanjansa.

Lue myös:

Analyysi: Bidenilla menee nyt yllättävän surkeasti – viidensiltä sijoilta ei nousta demokraattien presidenttiehdokkaaksi

Nuoret haluavat Bernie-vaarin, eläkeläiset kannattavat kolmekymppistä pormestari-Peteä – katso miten Trumpin haastajat eroavat toisistaan

Korjattu 12.2. klo 14.40. Biden lähti New Hampshiresta Nevadaan, jossa on seuraavat esivaalit lauantaina 22.2.

Lähteet: Reuters, AP, STT

Lue seuraavaksi