Kajaani saa viimein oman Tyttöjen Tuvan – Tyttötyön kehittäjä: "Toiminta lähtee siitä, mitä kohderyhmä tarvitsee"

Kajaaniin on yritetty perustaa Tyttöjen Tupaa jo kolmeen kertaan.

nuorisotyö
Tonårsflickor i Jakobstads Gymnasium
Joillekin tytöille on helpompi viettää aikaa ihan vaan tyttöjen kesken. Kuvituskuva. Yle/Carolina Järn

Kajaanissa aloittaa Tyttöjen tupa viimeinkin tänä keväänä. Tyttöjen tuvan perustaa Setlementti Kainulan Kannatusyhdistys ry, joka etsii parhaillaan hankkeeseen ohjaajaa.

Tyttöjen tuvan tarkoitus on tehdä sukupuolisensitiivistä nuorisotyötä kaikille kainuulaisille 10-28 vuotiaille tytöille. Tyttöjen tupaa on yritetty perustaa Kajaaniin jo useamman vuoden ajan. Tyttöjen tuvan ovet avataan Kajaanin keskustan alueella vielä ennen kesää.

Tyttöjen tuvassa tulee olemaan olohuonemaista nuoristotoimintaa mutta myös ryhmätyöskentelyä, isosisko-toimintaa, retkiä ja tapahtumia.

– Kaikki toiminta lähtee siitä, mitä kohderyhmä tarvitsee ja mitä heidän paristaan nousee esiin, Tyttöjen Tuvan tyttötyön kehittäjä Peppiina Hakkarainen sanoo.

Tarve tyttöjen omalle tilalle on huomattu muun muassa yläasteilla tehdyissä kyselyissä.

– Sukupuolisensitiivisessä nuorisotyössä ei häivytetä sukupuoleen liittyviä eroavaisuuksia, vaan pyritään ehkä enemmänkin nostamaan niistä voimavaroja.

Tyttöjen tupaan voivat tulla esimerkiksi sellaiset nuoret, jotka eivät käy yleisillä nuorisotiloilla esimerkiksi kulttuurisista syistä. Taustalla voi olla myös traumoja, seksuaalista väkivaltaa tai ihan vaan ujoutta.

– Ei meillä ovella kysytä tulon syytä, Tyttöjen Tupa on avoin kaikille itsensä tytöiksi identifioiville, Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen ei sulkisi pois myöskään Poikien tuvan perustamista, mikäli sellaiselle tarvetta ilmenee ja rahoitus saadaan kasaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)