Poliisin toiminta tutkinnan alla – epäilty huumekuolema tapahtui poliisin hallussa Vaasassa

Poliisin toimet asiassa selvitetään, koska henkilö menehtyi poliisin tiloissa. Tapauksen puolemansyyntutkinnan hoitaa Sisä-Suomen poliisilaitos.

Huume- ja lääkekuolemat
Poliisin hihamerkki.
Poliisin toiminta tutkitaan.Tiina Jutila / Yle

Poliisin viime viikolla tiedottamista huumekuolemista toinen on tapahtunut poliisin säilytystiloissa Vaasassa.

Henkilön kuolemansyy ei ole vielä tiedossa, ja sitä selvittää Sisä-Suomen poliisilaitos. Poliisin toimintaa selvittää valtakunnansyyttäjän toimisto. Tämä on normaali toimenpide, kun joku poliisin hallussa oleva henkilö menehtyy.

Tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Heidi Savurinne kertoo nyt arvioivansa onko poliisin toiminnasta syytä aloittaa esitutkinta. Selvitykseen menee aikaa, koska olennainen osa esiselvitystä on kuolemansyyntutkinta. Sen valmistumiseen menee yleensä vähintään reilu kuukausi.

Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö Mikael Appel on vaitonainen tapauksista. Toista tapausta Pohjanmaan poliisi ei voi kommentoida lainkaan, koska myös poliisin toimia tutkitaan.

Toinen kuolemantapaus tapahtui Etelä-Pohjanmaalla, ja se on tutkinnassa Pohjanmaan poliisilla, mutta esimerkiksi laboratoriotulokset ovat vielä tulematta.

Pohjanmaan poliisi kertoi viime viikolla kahdesta mahdollisesti huumeisiin liittyvästä kuolemasta alueella ja kolmesta myrkytystapauksesta.

Näitä tutkitaan nyt epäiltyinä törkeänä pahoinpitelynä ja törkeänä kuolemantuottamuksena.

– Kuolemansyyntutkinta on salassapidettävää tietoa, ja siitä voidaan kertoa hyvin vähän ulospäin. Näissä tapauksissa poliisi tiedotti asiasta, koska ne olivat niin poikkeuksellisia, Appel kertoo.

Appelin tiedossa ei ole, että tapauksia olisi tullut ilmi enempää kuin nyt ilmoitetut.

Poliisin säilytystiloissa tapahtuneesta kuolemasta kertoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta aiemmin:

Pohjanmaan poliisi on saanut runsaasti vihjeitä myrkytystapauksista – Vaasan keskussairaalassa viimeaikaisia yliannostuksia ei pidetä poikkeuksellisina

Pohjalaismaakunnissa kaksi huumekuolemaa viikon sisällä – tuntematon aine vienyt kolme sairaalahoitoon