Opetusministeri Li Andersson ei lämpene lukiolaisten valmennuskursseille: "Tasa-arvon näkökulmasta huolestuttavaa"

Ministerin mukaan lukiokoulutuksen idea on, että se valmentaa kaikkia opiskelijoita tasaveroisesti.

Li Andersson
Opetusministeri Li Andersson täysistunnossa 11.9.2019
Opetusministeri Li Andersson eduskunnan täysistunnossa marraskuussa.Pekka Tynell / Yle

Opetusministeri Li Andersson (vas.) tyrmää lukiolaisille myytävät valmennuskurssit. Yle kertoi tänään, että lukiolaisille tarjottavien valmennuskurssien määrä on moninkertaistunut pääsykoeuudistuksen vuoksi.

– Pidän koulutuksellisen tasa-arvon näkökulmasta tätä huolestuttavana kehityksenä. Toivon mukaan kysyntää ei lähde syntymään lukion ajalta tämän kaltaisille kursseille, koska lukiokoulutuksen koko ideahan on se, että se tasa-arvoisesti valmentaa kaikkia opiskelijoita ylioppilaskirjoituksiin, Andersson sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Valmennuskurssit ovat ministerin mukaan tasa-arvokysymys niiden maksullisuuden vuoksi.

– Kaikilla opiskelijoilla ei ole samanlaisilla taloudellisia edellytyksiä hyödyntää tämän kaltaista ylimääräistä valmentamista.

Anderssonin mukaan valmennuskurssitilanteeseen paras lääke olisi toisen asteen koulutuksen riittävistä resursseista huolehtiminen.

– Opiskelijoiden pitäisi kokea, että he saavat riittävästi tukea omiin opintoihinsa opettajiltaan, jotta ei olisi tarvetta hyödyntää kaupallisia vaihtoehtoja. Jos joku sellaista haluaa tehdä, en tietenkään pysty sitä estämään, Andersson sanoo.

Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23.00:een asti.