Paperiteollisuuden toimihenkilöt jättivät menemättä aamuvuoroon Oulun Stora Ensolle – Spontaaneja ulosmarsseja todennäköisesti lisää

Ammattiliitto Pron sopimusalavastaava sanoo ulosmarssien hidastavan merkittävästi tehtaiden toimintaa.

Ulosmarssi
Stora Enson paperitehdas mereltä päin Oulussa.
Oulun Stora Enson paperitehtaalla aamuvuoro pyörähti tänään käyntiin ilman Ammattiliitto Pron toimihenkilöitä. Risto Degerman / Yle

Ammattiliitto Pron toimihenkilöt eivät menneet aamuvuoroon tänään Oulun Stora Enson tehtaalle.

Liitto kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että jumiin menneen tes-neuvottelutilanteen lisäksi syynä on työnantajaa neuvottelupöydässä edustavan Metsäteollisuus ry:n "neuvotteluhaluttomuus".

Paperiteollisuudessa toimihenkilöt työskentelevät tehtailla pääasiassa esimies- ja asiantuntijatehtävissä esimerkiksi koneiden kunnossapidossa, valvonnassa tai työvuoroesimiehinä.

Eilen paperiteollisuuden prolaiset marssivat ulos työpaikaltaan Nokian Essity Finlandin tehtaalla. Liiton mukaan ulosmarssi kestää torstaihin saakka, kunnes toimihenkilöiden lakko alkaa (siirryt toiseen palveluun).

Kyse on spontaaneista ulosmarsseista, joista päättävät toimihenkilöt tehtailla itse. Siksi liitossa ei ole vielä tietoa, kuinka paljon vastaavaa on tänään luvassa.

Keskustoimistolta käsin Pron metsä-, ja paperialan sopimusalavastaava Jari Uschanov kuitenkin uskoo, että lisää ulosmarsseja tulee, sillä paperialan prolaisten keskuudessa on vallinnut niin valtava pettymys työnantajapuoli Metsäteollisuus ry:n esityksiin työehtokiistan sovittelussa.

Metsäteollisuus ry tuomitsee Pron ulosmarssit ja kutsuu niitä laittomiksi. Se uskoo, että liitto on masinoinut jäsentensä lakon.

–Ammattiliitto Pro halveksuu työtaisteluja koskevaa lainsäädäntöä sekä myös työriidan sovitteluprosessia. Ammattiliitto Pron toiminta on täysin tuomittavaa, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo tiedotteessa.

Paperikoneet pyörähtävät käyntiin hitaammin

Uschanovin mukaan ulosmarssit aiheuttavat merkittäviä viivästymisiä tehtailla. Paperikoneita ajetaan parhaillaan ylös eli käynnistetään uudelleen paperiliittolaisten maanantaina päättyneen lakon jäljiltä, ja tässä kohdin toimihenkilöillä on Uschanovin mukaan merkittävä rooli.

– Niillä paikkakunnilla, joissa ulosmarsseja on tänään tullut, hidastaa toimihenkilöiden, kuten kunnossapidon esimiesten ja vuoromestarien poissaolo merkittävästi koneiden ylösajoa. Se voi jopa johtaa siihen, että näitä laitoksia (joista on ulosmarssittu) ei voida ajaa ylös.

Toimihenkilöitä tarvitaan Uschanovin mukaan esimerkiksi silloin, mikäli koneiden ylösajossa ilmenee ongelmia.

– Ja pääsääntöisesti joitain ongelmia ylösajon aikana tulee, Uschanov toteaa.

Tulossa mahdollisesti pelkkä sovintoesitys

Pro ja Metsäteollisuus ry neuvottelivat viimeksi eilen uudesta työehtosopimuksesta. Sopua kiistaan ei syntynyt.

Työehtokiistan sovittelua on määrä jatkaa tänään valtakunnansovittelijan toimistolla kello 18.

Uschanov tosin arvelee, että enää ei neuvotella.

– Tilanne on todennäköisesti se, että neuvotteluja ei enää jatketa, vaan valtakunnansovittelija antaa todennäköisesti suoraan sovintoesityksen.

– Pro on edelleen valmis neuvottelemaan ennen sitä sovintoehdotusta, mutta Metsäteollisuus ei ole osoittanut mielenkiintoa jatkaa neuvotteluita, Uschanov toteaa.

Uschanov ei vaikuta kovin toiveikkaalta sen suhteen, että sopuun päästäisiin vielä tänään.