Lestijärvi laittoi talvipurjehduksen MM-kisat pystyyn pikavauhtia – Pärnussa ei riittänyt tarpeeksi jäätä

Kunnanjohtaja on tyytyväinen Lestijärven pääsystä maailmankartalle. Kilpailijoita on saapunut kuudestatoista eri maasta, mukana useita maailman huippuja.

Lestijärvi soveltuu hyvin talvipurjehdukseen. Tuulta riittää ja jää on liukas. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Talvipurjehduksen MM-kisat piti alun perin järjestää Virossa, mutta Pärnun heikko jäätilanne esti kisan järjestämisen. MM-kilpailut järjestetään tämän viikon aikana Lestijärvellä.

Wissa-2020-kilpailun muuttaminen Keski-Pohjanmaalle tiesi pitkää ajomatkaa yli sadalle kilpailijalle.

– Joillekin kilpailijoille on tullut auton mittariin yli viisi tuhatta kilometriä, sanoo talvipurjehtija Feodor Gurvits.

Kun kilpailupaikka päätettiin siirtää Pärnusta Suomeen, vaihtoehtoina olivat Kemi, Lahti ja lisäksi kaksi paikkaa Itä-Suomessa, mutta niissä eivät jäät olisi riittäneet. Lestijärvi oli paras vaihtoehto.

– Lestijärvi on hyvä paikka kilpailla. Järvi on iso, tuulta piisaa ja jää on liukas. Lisäksi kunta on ottanut meidät hyvin vastaan, sanoo talvipurjehtija Feodor Gurviz.

Lestijärven jään pintaa pitkin puhaltaa kylmä tuuli ja jääkannen päällä on paikoin viidestä kymmeneen senttiä vettä. Talvipurjehduksesta syntyy luistimen terää muistuttava ääni, kun Gurvits tulee tuulen mukana kääntöpoijulle ja pysähtyy

– Me ollaan sään armoilla. Jos jäätä ei ole, niin pitää mennä sinne, missä sitä on.

Lestijärven kunta järjesti pikapikaa olosuhteet kuntoon kisoja varten. Mökkimajoituksen järjestäminen ja jään auraus puhtaaksi lumesta ovat olleet suuria panostuksia.

– Yleensä tämän tasoisten kilpailujen järjestämiseen on aikaa vuosi tai puolitoista. Me otimme haasteen vastaan, sanoo kunnanjohtaja Esko Ahonen.

Kilpailijoiden asennoitumiseen kisapaikan vaihto ei vaikuta.

– Olosuhteet ovat kaikille samat. Täällä mennään luonnon ehdoilla. Jos keli ei anna, niin sitten ei, sanoo talvipurjehtija Feodor Gurviz.

Lestijärvi toivoo kisan palaavan paikkakunnalle

Lestijärven kunta ei saa kilpailusta pääsylipputuloja, vaan hyvää kansainvälistä huomiota, jossa pääasiassa on kaunis luonto ja toive siitä, että tapahtuma tulisi paikkakunnalle toisenkin kerran.

– Tämä ei tuota taloudellisesti, mutta Lestijärvi saadaan nyt maailman kartalle. Osallistujia on kuudestatoista eri maasta, sanoo kunnanjohtajaAhonen.

Kisojen urheilullinen anti on tasokas. Paikalla on useita edellisten vuosien mestareita ja vauhtia riittää.

– Rata on nopea, kun kalusto viritetään oikein. Keli on märkä, ei passaa kaatua, mutta jos kaatuu ja kastuu, niin sitten kastuu, sanoo talvipurjehtija Gurvits.

Kisat kestävät Lestijärvellä lauantaihin saakka.