Hyppää sisältöön

Kainuulainen vaaramaisema kätkee kansainväliset ladut, jotka eivät ole amatööreille – katso 360-video haastavasta SM-kisojen reitistä

Ristijärvellä sijaitsevalla ladulla hiihdetään huhtikuussa kahdet isot kilpailut.

360-videolla Ristijärven Pyryn hiihtäjä Viljo Juntunen testaa SM-latua. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

1 200 asukkaan Ristijärvellä järjestetään huhtikuussa maastohiihdot SM-kisat sekä Suomen Cupin osakilpailu.

SM-kisoja ei voida järjestää ihan missä tahansa, sillä latujen tulee olla tietynlaiset ja tarpeeksi haastavat. Ristijärven Saukkovaarassa on jo vuosia ollut Kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n hyväksymät ladut.

Latujen haastavuus käy ilmi Ylen 360-kameralla kuvatulla videolla, jossa Ristijärven Pyryn Viljo Juntunen hiihtää viiden kilometrin lenkin läpi. Juntusen oli tarkoitus hiihtää 10 kilometrin lenkki, kunnes hän huomasi ettei latua ollut avattu, jarrutti ja kaatui.

Vielä pari viikkoa sitten vaativien latujen läheisyydessä oli varoituskyltti, jossa luki: Ei amatööreille! Sittemmin kyltti on poistettu, koska kauden lopulla sille ei nähty tarvetta.

Ensimmäisenä FIS hyväksyi Ristijärven viiden kilometrin lenkin vuoden 2014 nuorten SM-kisoja varten. Sen jälkeen muutkin latuosuudet on kunnostettu, ja latuprofiili on rakennettu isoihin kisoihin sopivaksi.

– Työtä on tehty pikkuhiljaa ja pitkällä tähtäimellä. Kun aikansa nokertaa, niin alkaa tulosta tulla, Ristijärven SM-hiihtojen kilpailunjohtaja Arto Tolonen sanoo.

Kiitos latutyöstä ja kisajärjestelyistä kuuluu lähes kolmisatapäiselle talkoojoukolle. Maanrakennustöitä on tehty talkoilla, ja rahat on kerätty pienempien kisojen järjestämisestä ja oheismyynnistä.

Ristijärvelle on haalittu talkoolaisia pitkin Kainuuta, jotta isot kisat saadaan kunnialla maaliin. Kilpailun johtaja Arto Tolosen mukaan takana on jo tässä vaiheessa tuhansia työtunteja.

Ei pulaa lumesta

Takana on lumien suhteen vaihteleva talvi, kun esimerkiksi isot hiihtotapahtumat Finlandia-hiihto ja Tervahiihto on peruttu lumen puutteen vuoksi. Ristijärven SM-kisat pystytään järjestämään Saukkovaaralla näillä näkymin täysin ilman teko- tai säilölunta.

– Saukkovaara sijaitsee noin kahden ja puolen sadan metrin korkeudessa merenpinnasta, minkä takia esimerkiksi Ristijärven keskustassa tullut vesisade on satanut vaaralle lumena, kilpailunjohtaja Arto Tolonen toteaa.

Miltä latu näytti? Keskustelu on auki sunnuntaihin kello 23:een saakka.

.
.