Ensihoitaja karauttaa yhä useammin pelkällä farmariautolla potilaan luo

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on kehittänyt kokonaisuutta, jossa sairaalapalvelut, päivystys ja pyörillä liikkuvat palvelut pelaavat vahvasti yhteen. Malli vähentää ambulanssikyytien tarvetta.

ensihoito
Ensihoitaja Teemu Palkki ja ensihoitopäällikkö Sami Rive
Ensihoitaja Teemu Palkki (vas.) on saanut asiakkailta myönteistä palautetta ensihoidon viemisestä kotiin. Ensihoitopäällikkö Sami Riven mukaan työtapa säästää potilasta ja rahaa.Mika Moksu / Yle

Jo iso osa kotiin vietävistä ensihoitopalveluista tehdään Päijät-Hämeessä yhden hengen yksiköillä. Neljä tavallista farmariautoa on varusteltu niin, että niissä on samat hoitovälineet kuin ambulansseissa, mutta niillä ei voi kuljettaa potilaita.

Kun ensihoitaja tulee kotiin tai asumisyksikköön, potilas voi säästyä raskaalta kuljetukselta ja tautien tartuntariskeiltä. Samalla säästyy myös rahaa.

– Se tulee itse asiassa hieman halvemmaksi kuin se, että kaksi ammattilaista menee isolla pakettiautolla kohteeseen. Mitä enemmän saamme ihmisiä hoidettua koteihin, he eivät tule ruuhkaisiin päivystyksiin, ja sitä kautta yhteiskunnalle ei tule niin paljon kustannuksia, toteaa ensihoitopäällikkö Sami Rive.

Ensihoitoauto
Tavallinen henkilöauto varustetaan muun muassa hapenanto- ja laboratoriovälineillä.Mika Moksu / Yle

Pyörillä liikkuvia palveluja koordinoidaan yhdessä yksikössä, ja hätätilanteita lukuun ottamatta potilaiden puhelut tulevat päivystysapunumeroon 116 117. Koordinaatioyksikössä arvioidaan tapauskohtaisesti, riittääkö paikalle yksi ensihoitaja.

– Meiltä on rajattu tietyt tehtävät pois. Lisäksi soitan kohteeseen, ja jos vaikuttaa ettei se ole turvallinen, en lähde sinne yksin, kertoo ensihoitaja Teemu Palkki.

Ensihoitaja Palkin mukaan asiakkaat ovat ottaneet toimintatavan hyvin vastaan.

– Totta kai se saattaa yllättää, että miksi sieltä tulikin vain yksi ensihoitaja. Yleensä siinä kohtaa, kun tehtävä on hoidettu, ihmiset jäävät tosi tyytyväisinä kotiin. He tykkäävät huomattavasti siitä, että ei tarvinnut lähteä.

  • Kuuntele Sami Riven ja Teemu Palkin haastattelu Yle Areenasta.

Siirtokuljetusten tarpeen väheneminen näkyy tilastoissa

Ambulansseilla tehtävät siirtokuljetukset ovat vähentyneet viime vuonna Päijät-Hämeessä. Myös ensihoidon kiireellisten ajojen määrä on pitkästä aikaa pysynyt ennallaan.

Hyvinvointiyhtymässä on kehitetty kenttäpalveluja ja keskitetty pyörillä liikkuvien palvelujen koordinointia ensimmäisten joukossa vuodesta 2015. Etenkin vanhuksille viedään yhä useammin hoitoa kotiin tai muuhun asuinpaikkaan.

Kokonaisuudessa on mukana myös kotisairaalatoiminta, jossa asiakas saa kotonaan hoitoa, johon hän normaalisti varaisi ajan keskussairaalasta. Koko toimintatapa vähentää ambulanssikyytien tarvetta.