Jopa puoli miljoonaa Kiinasta Suomeen matkalla olevaa pakettia viivästynyt koronaviruksen vuoksi

Koronaviruksen takia Kiinassa ei riitä työntekijöitä tekemään, pakkaamaan ja kuljettamaan tuotteita.

koronavirus
Kiinasta tulee Suomeen noin 250 000 pakettia viikossa
Viikossa Kiinasta tulee Suomeen noin 250 000 pakettia. Keskimäärin yksi paketti painaa 158 grammaa.Samuli Huttunen / Yle

Koronaviruksen takia tavaroiden kuljettamisessa alkaa näkyä ensimmäisiä ongelmia. Monet isot kansainväliset alan toimijat ovat joutuneet kertomaan asiakkailleen Kiinasta tulevien lähetysten viivästymisistä ja jopa perumisista. Vaikutukset näkyvät pikkuhiljaa myös Suomessa.

– Kuukaudessa tulee reilu miljoona lähetystä. Niistä arviolta ainakin noin puolet on viivästyneenä, kertoo Postin kansainvälisen verkkokaupan palveluista vastaava johtaja Sami Finne.

Syynä ongelmiin on se, että tietyillä alueilla Kiinassa ihmisiä ei ole viruksen takia töissä tekemässä tuotteita, pakkaamassa niitä ja kuljettamassa eteenpäin. Esimerkiksi Wuhanin alueella postia ei täysin normaalisti jaeta.

Ei ole merkittävä riski Postin tulokselle

Finnen mukaan tärkeintä on, että poikkeustilanteesta huolimatta asiat kyetään hoitamaan järkevästi, tavara saadaan liikkumaan ja kustannukset pysyvät järkevinä.

– Tämä vaatii työtä, mutta meillä on sellaiset sopimukset, joilla on pystytty aika hyvin hallitsemaan tämä tilanne. Eli tällä hetkellä en näe tässä merkittävää tulosriskiä Postin kannalta, Finne jatkaa.

Suurimmat kustannukset tulevat Kiinan Postille, joka etsii vaihtoehtoisia reittejä saada tavarat liikkeelle. Käytännössä he maksavat kulut, kun eivät pysty tavaraa normireittejä pitkin kuljettamaan.

Myös Postilla mietitään varasuunnitelmia. Niihin kuuluvat muun muassa vaihtoehtoiset juna- laiva- tai lentoreitit. Ihan pahimpaankin on varauduttu. Se on se, että tavaraliikenne jouduttaisiin pysäyttämään kokonaan.

– Meillä on pitkä Kiinan kaupan kokemus. Me uskomme, että pystymme varmuusjärjestelyillä pitämään tavaran liikenteessä.

Finne muistuttaa myös, että kun pakettien kulku jossain vaiheessa normalisoituu, niin Posti pystyy nopeasti purkamaan sumat.

– Meillä on tällainen hyvä harjoittelujakso. Sitä kutsutaan jouluksi. Olemme harjoitelleet isoja volyymeja, Sami Finne naurahtaa.