Kuntien valmiustyöhön toivotaan lisää käsipareja

Eri alojen viranomaiset hiovat varautumistaitoja alueellisella maanpuolustuskurssilla Onttolassa.

Kontiolahti
Alueellinen maanpuolustuskurssi Onttolassa helmikuussa 2020.
Onttolan maanpuolustuskurssille osallistuu muun muassa eri alojen viranomaisia.Ari Haimakainen / Yle

Uusien haasteiden ja uhkakuvien edessä ovat muun muassa kunnat. Niiden valmiustyöhön, muun muassa valmiussuunnitelmien tekoon toivotaan lisää resursseja.

– Kyllä valmiussuunnitelmien tekoon ja varautumisjärjestelyihin tulisi resurssoida enemmän. Tarvitaan motivoituneita työntekijöitä ja kyllä isoissa kapungeissa päätoiminen henkilö olisi oikein hyvä ollla, sanoo johtaja Taina Rautio Itä-Suomen Avista.

Polvijärven kunnanjohtaja Jari Tuononen on samaa mieltä siitä, että kunnissa tarvittaisiin lisää käsipareja käytännön valmiustyöhön.

– Kyllähän se teettää töitä, mutta kaikki ymmärtävät, ettei kunnilla ole varaa palkata päätoimista tekijää. Korostan sitä, että ihmisten turvallisuus on meidän jokapäiväistä toimintaa. Se kulkee kaikessa mukana.

Tuonosen mukaan kunnissa on yleisesti ottaen varauduttu hyvin todennäköisimpiin häiriötiloihin kuten myrskytuhoihin, vesihuollon katkoihin ja ict-ongelmiin.

– Haastavinta ovat yllättävät ja äkkiä muuttuvat tilanteet. Esimerkiksi koronavirusepidemia tai informaatiovaikuttaminen. Ne ovat moniulotteisia ja arvaamattomia, eikä niihin ehkä osata niin hyvin varautua.

Kaiken kaikiaan johtaja Taina Rautio Avista antaa kiitosta Itä-Suomen kunnille, joissa varautumis - ja valmiustyöhön on paneuduttu.

– Kyllä täällä homma on hanskassa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on jouduttu sääilmiöiden kanssa tositilanteisiin. Se on varmasti vaikuttanut siihen, että valmiussuunnitelmia on tarkastettu.

Myös pelastusviranomainen pitää kuntien varautumisen tilaa varsin hyvänä, mutta toivoo vielä suunnittelun terävöittämistä.

– Kyllä varmasti on syytä terävöittää suunnittelua, koska se on erittäin merkittävä osa meidän kykyä vastata erilaisiin häiriötilanteisiin, sanoo valmiuspäällikkö Pasi Markkanen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Onttolan maanpuolustuskurssille osallistuu 70 henkilöä, muun muassa eri alojen viranomaisia, talouselämän vaikuttajia ja järjestöjen edustajia.