Selvitys: Hämeenlinnan on saatava nuoria korkeakoulutettuja kaupunkiin – Tampereen ja Oulun seuduilta muuttajia?

Hämeenlinnan muuttajaselvitys painottaa erityisesti Tampereen suuunnan vetoivoiman kääntämistä Hämeenlinnalle edullisemmaksi.

Hämeenlinna
Auringonnousu Aulangolla
Vetovoimaa nuorille on luonnossa, kulttuurissa ja urheilussa.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinna haluaisi saada etenkin nuorehkoja korkeakoulutettuja muuttajia. Näin arvioidaan Hämeenlinnan strategiasuunnittelun työstämässä muuttajaselvityksessä.

Erityissuunnittelija Ismo Hannulan mukaan työvoiman saatavuus teettää jo nyt työtä monilla aloilla Hämeenlinnassa.

– Korkeakoulututkinnon suorittaneiden saaminen Hämeenlinnaan on tärkeää, koska pitkän koulutuksen saaneilla ihmisillä on kyky kehittää työtä ja tekemistä ja muokata tarvittaessa tekemistä uusiksi, pohtii Hannula.

Tampereen ja Oulun seudut voisivat tarjota Hämeenlinnalle hyviä muuttohaluisia asukkaita. Hämeenlinnassa tarvitsee korkeakoulutettuja muuttajia, koska monella alalla Etelä-Suomessa alkaa olla jo työvoimapulaa ja kokeneita tekijöitä siirtyy eläkkeelle kaiken aikaa runsaasti.

Hämeenlinna on kasvanut väestöltään kaiken aikaa

Vahva trendi Suomessa on, että vain suurimmat yliopistokeskukset Helsinki, Tampere, Turku ja Oulu kasvavat väestöltään vauhdilla. Varsinkin keskisuuret kaupunkikeskukset puolestaan polkevat paikallaan tai taantuvat. Asiaa on pitänyt esillä usein väestömuutosten tutkija, tohtori Timo Aro.

Hämeenlinnassa uskotaan kuitenkin, että 2020-luvulla voidaan päästä viime vuosia ripeämpään ja vahvempaan kasvuun ja muuttovoittoon. Vahvimmat muuttovoiton vuodet ovat olleet vuodet 2007–2008, jolloin kaupunki sai 700–800 asukasta kumpanakin vuotena.

Vuonna 2019 muuttovoitto Hämeenlinnassa oli noin 380 ihmistä. Ikävä notkahdus Hämeenlinnan asukasmäärässä koetiin vuonna 2016, kun asukasmäärä kääntyi 300 asukkaan muuttotappioksi

Ihmisiä Helsingin rautatieasemalla.
Helsinki, Hämeenlinna, Tampere ja Oulu ovat kaikki saman radan varrella. Hanna Lumme / Yle

Tampere vetää lähtijöitä Hämeenlinnasta

Hämeenlinnasta muutetaan runsaasti Tampereelle. Nettomuutto Tampereelle on ollut pitkään Hämeenlinnalle negatiivinen. Vuosina 2009–2018 Hämeenlinna on menettänyt Tampereelle nettona lähes 1 400 muuttajaa.

Lähtömuuton syy Hämeenlinnasta on usein opiskelemaan lähteminen. Tulomuuton syy puolestaan on usein työpaikka tai yrittäjyys.

Helsingille Hämeenlinna on menettänyt hieman Tamperetta vähemmän muuttajia, vajaat 600 nettona vuosina 2009–2018. Helsingin ja Hämeenlinnan muuttajasuhde oli vielä 2000-luvun alussa tasapainossa, monena vuotena Hämeenlinnalle jopa runsaasti tulovoittoinen.

Maakunnallisesti Hämeenlinnan vetovoima on ollut positiivinen. Vuosina 2009–2018 Hämeenlinnan saama nettomuuttovoitto Riihimäeltä on 450 asukasta. Hämeenlinnaan lähiseuduilta muutetaan runsaasti muun muassa Riihimäeltä, Forssasta ja Hyvinkäältäkin.

Hämeenlinnan vahvuus ja vetovoima muuttajille on usein vahva luontosuhde, etenkin Aulanko ja lähiluonto nousevat muuttajaselvityksen vastauksissa esille. Myös monipuolinen ja runsas kulttuuritarjonta ja urheilu ovat vetovoimatekijöitä.

Keskustaan asukkaita lisää ja pientalotkin täyteen

2020-luvulla perheet ovat aiempia pienempiä. Myös sinkkutalouksia on erittäin runsaasti. Erityissuunnittelija Ismo Hannula on huomannut, että monista vastaavan kokoisista kaupungeista poiketen asunnot menevät Hämeenlinnassa hyvin kaupaksi.

Hämeenlinnan vetovoima ja vahvuus on siinäkin, että myös omakotitalot ja rivitalot menevät kaupaksi, eivät jää tyhjiksi.

– Nuoretkin haluavat asua väljissä omaktitaloissa. Ehkä suunta on se, että enää ei tarvita niin paljoa uusia omakotitaloja Hämeenlinnaan kuin aiemmin on tehty, mutta jo olemassa olevat ovat kysyttyjä, pohtii erityissuunnittelija.

Hämeenlinnan asuntomessuilla yleisöä vuonna 2007
Asuntomessut 2007 vetivät Hämeenlinnaan runsaasti muuttajia ja vieraita. Yle Häme

Uusien kerrostaloasuntojen tuotanto on Hämeenlinnassa kantakaupungin tuntumassa vilkasta 2030-luvulle asti, jos kaikki nyt suunnittelussa ja harkinnassa olevat kohteet pääsevät totetumaan.

Kantakaupunkiin ja sen tuntumaan haluataan saada 4 000 asukasta lisää vuoteen 2035 mennessä (siirryt toiseen palveluun) (Hämeenlinnan kaupunki).

Hämeenlinnassa odotellaan ratkaisuja keskustassa lähiaikoina niin ykkös- kuin kakkoskorttelin ja linja-autoaseman alueen sekä Paasikiven tien varren Hämeensaari-hankkeiden osalta.