1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vladimir Putin

Venäläisten luottamus Putiniin rapistuu

Romahduksesta huolimatta presidentti on silti luotetuin venäläispoliitikoista.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Presidentti Vladimir Putin.Alexey Nikolsky / EPA

Venäläisten luottamus presidentti Vladimir Putiniin laskee. Riippumattoman Levada-keskuksen (siirryt toiseen palveluun) tammikuussa tekemässä kyselyssä 35 prosenttia vastaajista ilmoitti luottavansa Putiniin. Tämä on 4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime syyskuussa.

Reilussa kahdessa vuodessa luottamus on suorastaan romahtanut, sillä marraskuussa 2017 Putiniin kertoi luottavansa 59 prosenttia vastaajista.

Putin on silti edelleen selkeästi luotetuin, sillä kakkoseksi sijoittuneen puolustusministeri Sergei Shoigunin luotetuimmaksi nimesi 19 prosenttia vastaajista.

Kyselyssä vastaajia pyydettiin muun muassa nimeämään 5–6 poliitikkoa, joihin he luottavat eniten. 39 prosenttia ei tuoreimmassa kyselyssä luottanut kehenkään tai ei osannut tai halunnut vastata.

Kysymykseen keheen ei luota, vastaajista 12 prosenttia ilmoitti Putinin. Ykkösenä oli Medvedev, jonka nimen mainitsi yli neljännes.

Ulkopolitiikalla enemmän kannatusta

Levada-keskuksen johtaja Lev Gudkov kommentoi Vedomosti-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että Putinin luottamuksen lasku marraskuusta 2017 on "erittäin merkittävä".

–Sitä paitsi kysymys on avoin, ilman ennalta mainittuja nimiä, ja siksi luotettavampi, Gudkov sanoo.

Laskun taustalla on hänen mukaansa kasvavaa tyytymättömyyttä talouden kehitykseen.

Kun kansalaisilta kysytään, hyväksyvätkö he Putinin toiminnan, kannatus on pysynyt huomattavasti korkeampana. Gudkov selittää tätä sillä, että hyväksyntä liittyy enemmän ulkopoliittiseen toimintaan.

– Arvio ulkopoliittisesta toiminnasta on korkea, sisäpoliittisesta se laskee jatkuvasti, Gudkov arvioi Vedomostille.

Lue seuraavaksi