Ihminen tavoittelee virkavaltaa epäselvissäkin petohavainnoissa – Poliisi: "Riittää, kun on nähnyt tassunjäljen, jonka tulkitsee sudeksi"

Poliisin mukaan puheluissa huolen taso vaihtelee, ja joskus pelkkä huhuistakin soitellaan.

Eläimen jalat
Suden jälkiä lumella
Jos kodin pihaan on yön aikana ilmestynyt petoeläimen jäljet, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen riistanhoitoyhdistykseen. Kuvituskuva.Niko Mannonen / Yle

Poliisia tavoitellaan vuosittain Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla kuvitteellisten petohavaintojen vuoksi. Komisario Juha Niemelän mukaan ihmiset potevat huolta nähdessään metsässä oletetun suden jäljen.

– Riittää, kun joku on nähnyt tassunjäljen, jonka tulkitsee sudeksi.

Puheluissa huolen taso on vaihteleva, toiset pelkäävät sutta jo huhujen perusteella. Osa soittaa siitäkin, kun he ovat nähneet metsässä sudeksi epäilevänsä otuksen.

Jos kodin pihaan on yön aikana ilmestynyt petoeläimen jäljet, kehottaa Juha Niemilä ottamaan yhteyttä paikallisen riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilöön.

– Jos tilanteeseen ei liity akuuttia varaa tai uhkaa.

Poliisilla on tietyissä tilanteissa (siirryt toiseen palveluun)oikeus ja velvollisuus kohdistaa toimenpiteitä ihmisen hengelle tai terveydelle vaaraa aiheuttavaan eläimeen.

Sama oikeus on tilanteissa, joissa eläin aiheuttaa huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä.

Poliisihallitus on antanut lyhyet ja tiiviit ohjeet askelmerkeistä. Niiden perusteella tietää, koska pitää ilmoittaa hätäkeskukseen, poliisille tai muille viranomaisille.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)