Ministeri Kiuru esitteli hoitajamitoituksen eduskunnalle – miten vanhuksia hoidetaan jatkossa ja mistä rahat?

Yle seurasi lähetekeskustelua hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

eduskunta
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru eduskunnan täysistunnossa.
  • Hallituksen esitys vanhustenhoidon sitovasta henkilöstömitoituksesta oli keskiviikkona eduskunnan lähetekeskustelussa.
  • Oppositio kritisoi erityisesti hallituksen esityksen epäselväksi jäänyttä rahoitusta.
  • Lähetekeskustelun jälkeen esityksen käsittely jatkuu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Hallituksen esitys vanhustenhoidon sitovasta henkilöstömitoituksesta sai tänään käydyssä lähetekeskustelussa tukea myös oppositiolta, mutta huolta herättivät erityisesti rahoitukseen, hoitajien riittävyyteen ja kotihoitoon liittyvät kysymykset.

Hoitajamitoituksella tarkoitetaan sitä, kuinka monta hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden on hoivakodissa. Hallituksen esittämä 0,7 henkilöstömitoitus tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokaista kymmentä hoidettavaa kohden hoivakodissa pitäisi olla seitsemän hoitajaa.

Oppositiosta kiiteltiin tavoitetta vanhusten palveluiden parantamisesta, mutta esityksen toteuttamisessa nähtiin useita käytännön ongelmia.

Kokoomuksen mukaan hoitajamitoitus tulisi toteuttaa osana vanhuspalveluiden kehittämisen kokonaispakettia, jossa varmistetaan, että kotona olevien vanhusten palvelut eivät heikkene. Huoli perustuu siihen, että lakisääteinen pakko varmistaa hoitajamitoituksen toteutuminen hoivalaitoksissa saisi kunnat siirtämään hoitajia kotihoidosta hoivalaitoksiin.

Perussuomalaiset tahtoivat tietää, miten hoitajamitoituksen vaatima hoitajamäärän lisäys pystytään hoitamaan jatkossa. Ratkaisuksi ei riitä välttämättä koulutusmäärien nosto, jos jo valmistuneet hoitajat hakeutuvat muihin töihin.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen oli huolissaan siitä, että hallituksen aikomus rahoittaa hoitajamitoitus Kela-korvauksiin koskemalla vähentäisi pieni- ja keskituloisten mahdollisuuksia päästä erikoislääkäreiden palveluihin.

Hoitajamitoitusta koskevan lakiesityksen eduskunnalle esitellyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vakuutti, että hoitajamitoitus ei aseta palveluita tarvitsevia vanhuksia vastakkain. Kiurun mukaan rahoitus järjestetään ilman, että muut palvelut heikkenevät.

Lähetekeskustelun jälkeen hallituksen esityksen käsittely jatkuu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Yle seurasi lähetekeskustelua hetki hetkeltä. Seurannan ja erikoistoimittaja Tiina Merikannon analyysin näet alta:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.