1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yleiset vessat

Jyväskylän Matkakeskuksessa ei pääse vessaan ilman puhelinta – yleisövessojen mobiilimaksut ovat arkea jo monessa paikassa

Matkakeskuksen yleisö-wc toimi pitkään kolikoilla ja poleteilla.

yleiset vessat
Wc:n oven aukaisuohjekyltti.
Vessojen ovissa on ohjeet puhelinmaksusta.Heli Kaski / Yle

Jyväskylän Matkakeskuksen mobiilimaksulla toimivat yleisövessat ovat herättäneet joissakin asiakkaissa hämmennystä.

Matkakeskuksen vessoihin asennettiin muutamia kuukausia sitten järjestelmä, jossa ovi avautuu soittamalla maksunumeroon.

Vessan oven avaus maksaa 1,25 euroa plus matkapuhelinmaksun.

Puhelinmaksu on hankala, jos ei kanna luuria mukana, akku on loppu tai käyttää esimerkiksi yritysliittymää, jossa on mobiilimaksuestoja.

Ravintoloilla on oltava asiakkaille wc, joten Matkakeskuksen ravintoloiden asiakkaat pääsevät vessaan kertakäyttöisellä koodilla.

Yleisö-wc:n numerokoodinäppäimistö.
Matkakeskuksen ravintoloiden asiakkaat saavat tarvittaessa kertakäyttöisen numerokoodin vessakäyntiä varten.Heli Kaski / Yle

Koodin saa, jos ostaa esimerkiksi 40 sentin hintaisen suklaapalan tai kupin kahvia.

Ennen uutta käytäntöä vessaan pääsi pudottamalla euron wc:n oven kolikkoautomaattiin.

Matkakeskuksen kiinteistön omistavan Trevian Rahastojen kiinteistösijoitusjohtaja Risto Aro toteaa, ettei uudella puhelinmaksujärjestelmällä ole ollut tarkoitus hankaloittaa asiakkaiden vessan käyttöä.

Aro kertoo selvittävänsä, voisiko rinnalla olla jatkossakin esimerkiksi kolikkoautomaatti tai voisiko vessan etäavata vaikkapa lipunmyynnistä.

Mobiilimaksulla toimivia vessoja on otettu käyttöön julkisissa tiloissa muuallakin Suomessa, muun muassa Tampereen rautatieasemalla (siirryt toiseen palveluun)(Aamulehti). (siirryt toiseen palveluun)

Mobiilimaksuun päädyttiin Jyväskylän Matkakeskuksessa, koska kolikkoautomaatissakin oli omat hankaluutensa. Niitä piti esimerkiksi tyhjentää melko usein.

Kolikkoautomaatitkin ovat aika ajoin saaneet kritiikkiä osakseen, koska käteisen rahan käyttö on vähentynyt ja entistä harvemmalla on kolikkoja aina mukana.

Yleisö-wc:n ovi Jyväskylän Matkakeskuksessa.
Heli Kaski / Yle
Lue seuraavaksi