1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kenia

Puoli seitsemän Mikko Kekäläinen yöpyy kenialaisen heimon vieraana: "Odotan innolla!"

Juontaja Mikko Kekäläinen on helmikuussa Nenäpäivä-matkalla Keniassa kaksi viikkoa.

Nenäpäivän avustuskohteessa Keniassa puoli miljoonaa lasta kärsii aliravitsemuksesta. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

– Jännittää ihan sikana

Näin totesi Puoli seitsemän -ohjelman juontaja Mikko Kekeläinen ennen lähtöään Nenäpäivän järjestämälle matkalle Keniaan.

Mikko tutustuu Kenian alkuperäiskansan Waatan elämään. Suunnitelmissa on, että Mikko viettää useamman päivän heimon parissa ja myös yöpyy yhdessä perheessä.

– Kun keniassa naisella on keskimäärin seitsemän lasta ja miehellä keskimäärin kaksi vaimoa, tunnelma voi olla aika tiivis. Asuinsijatkaan eivät ole kovin isoja, Mikko pohti ennen matkaa.

Valon ja varjon Kenia

Kenia on Itä-Afrikan suurin talous, mutta se kuuluu silti alhaisen tulotason maihin. Köyhyys on ongelma: 48 miljoonasta asukkaasta vajaa puolet joutuu selviämään reilusti alle eurolla päivässä. Suurin osa väestöstä saa toimeentulonsa maataloudesta tai matkailusta.

Erityisen huonossa asemassa ovat monet alkuperäiskansat, joilta hallitus on riistänyt metsästysmaat ja riisunut perinteiset tavat. Ihmisiä on ohjattu maanviljelyn harjoittamiseen.

Waata-heimo, jonka pariin Mikko menee, on yksi alkuperäisistä metsästäjä-keräilijä -heimoista, jotka vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten elivät kuten esi-isänsä satojen vuosien ajan liikkuen paikasta toiseen ja hankkien ravintonsa väijymällä viidakossa ja ruohikossa.

Kenian turistialueet, kuten legandaarinen Mombasa, ovat vain noin sadan kilometrin päässä. Silti sekä henkinen että fyysinen todellisuus ovat kuin eri planeetalta.

Täällä perusasioista, kuten vedestä ja ruuasta on puutetta ja koulutustaso on alhainen. Kolmasosa lapsista ei käy ollenkaan koulua.

Waata-heimon luonnonmukaista elämää korostaa myös se, että pääosa uskoo vanhoihin luonnon jumaliin, kristittyjä on vähän, muslimeja vielä vähemmän.

Itäistä Afrikkaa kurittavat heinäsirkka-parvet eivät ainakaan toistaiseksi ole onneksi alueelle ennättäneet.

Fida pyrkii auttamaan Waata-heimoa sen nykyisessä elinympäristössä.

Mikko Kekäläinen ei ole Nenäpäivän järjestelmällä tutustumismatkalla ensimmäistä kertaa. Muutama vuosi sitten hän tutustui avustuskohteeseen Ugandassa. Tällä matkalla hän tapasi entisen lapsisotilaan Charlesin perheen. Kuva: Nenäpäivä-säätiö

Ymmärrystä etsimässä

Nenäpäivä-säätiön kautta apu menee yhtensä yhdeksälle järjestölle, joista yksi on juuri Fida.

Vuosittain Nenäpäivä-shown puitteissa esitellään aina muutama avustuskohde ja järjestö, joita pyritään vierailujen kautta tekemään tutuiksi.

Tänä vuonna esillä ovat Fidan hankkeet Keniassa, Lähetysseuran hankkeet Kambodzassa sekä Unicefin hanke Ugandassa. Mikon matka suuntautuu siis Fidan kohteeseen.

Mitä Mikko Kenialta odottaa?

– Haluan oppia ymmärtämään ja edes jotenkin tajuamaan, millaisissa olosuhteissa nämä ihmiset elävät, toimivat ja asuvat. Miten heidän perhesuhteensa toimivat, kuinka kylä elää keskenään ja miten eurooppalainen tulokas sopeutuu joukkoon.

Mikon kuulumisia matkalta esitellään nyt parin viikon ajan Puoli seitsemän -ohjelmassa. Tarkemmin matkasta kerrotaan syksyllä Nenäpäivä-showssa.

Lue lisää:

Mikko Kekäläisen blogi: Kunpa minulla olisi ollut antaa ruokaa sille nälkäiselle tytölle