1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Norja

Barents Observer: Venäjä lietsoo epäsopua Pohjois- ja Etelä-Norjan välille

Norjan tiedustelupalvelun mukaan Venäjä käyttää aiempaa hienovaraisempia keinoja vaikuttaakseen ulkomaiden kansalaisiin.

Norja
Koodikieltä läppärin näytöllä.
Norjan tiedustelupalvelun mukaan Venäjä on siirtynyt räikeiden valeuutisten levittämisestä Venäjälle myönteisten ja kohdemaata jakavien oikeiden uutisten levittämiseen.Ritchie B. Tongo / EPA

NorjaNorjan tiedustelupalvelun NIS:n vuosiraportissa todetaan, että Venäjä pyrkii lietsomaan epäsopua maan etelä- ja pohjoisosien välille, kertoo norjalainen uutissivusto Barents Observer (siirryt toiseen palveluun).

Sivuston uutisessa lainataan tiedustelupalvelun johtajaa, kenraaliluutnantti Morten Haga Lundea. Lunden mukaan Venäjän informaatiovaikuttamisen keinot ovat aiempaa hienovaraisempia ja tarkemmin suunnattuja juuri tiettyjen maiden kansalaisille.

Esimerkiksi Norjassa Venäjä pyrkii lisäämään pohjoisen asukkaiden tyytymättömyyttä Oslossa tehtäviin päätöksiin niissä asioissa, joilla on Venäjän kannalta merkitystä, muun muassa Venäjän-vastaisissa pakotteissa.

Venäjä käyttää aiempaa hienovaraisempia keinoja

NIS:n mukaan Venäjä käyttää edelleen digitaalisia alustoja ja valeprofiileja väärän tiedon ja Venäjälle suotuisien mielipiteiden levittämiseen.

Sen sijaan niitä käytetään nykyisin eri tavalla kuin aikaisemmin. Selvästi väärien uutisten levittämisestä on siirrytty jakamaan valikoituja uutisia oikeilta uutissivustoilta.

Lisäksi on perustettu nettisivuja tietyn kohdemaan ja aihepiirin kritisoimiseen, kuten esimerkiksi Norjan ympäristöpolitiikkaan keskittyvä Barents News (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän levittämät uutiset ovat usein hyvin kiistanalaisista aiheista, ja niiden tarkoitus on heikentää ihmisten luottamusta päättäjiin, vaalijärjestelmiin, poliitikkoihin ja mediaan.

– Kreml ottaa käyttöön kaikki sellaiset aiheet, jotka voivat synnyttää kahtiajakoa, sanoo Haga Lunde Barents Observerin haastattelussa.

Norjalainen uutissivusto: Venäjä on estänyt nettisivujemme lukemisen

Lue seuraavaksi