Sellun hinnan lasku söi Metsä Groupin tulosta – Kemin biotuotetehtaan investointipäätös voi venyä kesän yli

Metsä Group suunnittelee parhaillaan noin kahden miljardin euron investointeja. Yhtiö harkitsee sijoittavansa uuteen biotuotehtaaseen Kemiin, suursahaan Raumalle ja tehtaan modernisointiin Ruotsissa.

metsäteollisuus
Metsä Groupin sellutehtaan selluvarasto Raumalla.
Juha Sinisalo / Lehtikuva

Päätös Metsä Groupin 1,5 miljardin euron investoinnista Kemin biotuotetehtaaseen saattaa venyä kesän yli, jos luvitusprosessi pitkittyy. Investointipäätös Rauman suursahasta sen sijaan saatetaan tehdä jo kevään aikana.

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä kertoi suurhankkeiden näkymistä keskiviikkona yhtiön tulosjulkistuksen yhteydessä.

Yhtiön tulosta painoivat sellun hinnan lasku ja mekaanisen metsäteollisuuden matala kysyntä ja hintataso.

Metsä Groupin vertailukelpoinen liiketulos romahti viime vuonna 495 miljoonaan euroon toissavuoden 849 miljoonasta eurosta. Liikevaihto supistui 5,5 miljardiin euroon 5,7 miljardista.

Isoja investointeja odotetaan

Samalla yhtiön suunnitelmissa ovat noin kahden miljardin euron investoinnit.

Metsä Group on tehnyt periaatepäätöksen 1,5 miljardin euron Kemin biotuotetehtaasta, joka toteutuessaan olisi Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi.

Päätöstä odotetaan myös Rauman sellutehtaan yhteyteen kaavaillusta 200 miljoonan euron sahasta, joka valmistuessaan työllistäisi suoraan sata ihmistä.

Kysyimme pääjohtaja Ilkka Hämälältä tulevien investointien tilanteesta.

Missä vaiheessa Kemin biotuotetehtaan rakennussuunnitelmat ovat?

– Odottelemme lähiaikoina ympäristövaikutusarvioinnin päätöstä, josta lähtee käyntiin varsinainen ympäristöluvan käsittely. Valmisteluja on jatkettu. Olemme käyneet neuvotteluita päälaitteista, valmistelleet rahoituspakettia ja keskustelleet poliittisen johdon ja virkamiesten kanssa infrastruktuuri-investoinneista.

Milloin investointipäätös tehdään?

– Hyvin paljon on kiinni siitä, milloin saamme ympäristöluvan ja pystymme sen analysoimaan. Alun perin tavoite oli, että päätös tehdään toisen kvartaalin aikana. Saa nähdä, pystymmekö siihen aikatauluun vai meneekö seuraavalle kvartaalille. Ympäristöluvan aikataulu ja sen analysointi ovat ne kriittiset tekijät tällä hetkellä.

On siis mahdollista, että päätös siirtyy kesän yli?

– Se on mahdollista, koska tänä päivänä ei ole tarkkaa tietoa ympäristöluvan aikataulusta. Se menee aika lähelle kesälomakauden alkua.

Ilkka Hämälä, pääjohtaja, Metsä Group
Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.Rinna Härkönen / Yle

Finnpulpin sellutehdashanke Kuopiossa kariutui, kun korkein hallinto-oikeus eväsi hankkeen ympäristöuvan. Vaikuttaako Kuopion hankkeen kaatuminen Metsä Groupin investointipäätöksiin?

– Meidän täytyy tässä vaiheessa arvioida uudelleen ympäristölupamme sisältö ja se, ovatko Kuopion päätöksessä ilmi tulleet asiat sellaisia, jotka aiheuttavat muutoksia meidän suunnitelmiimme. Me olemme tekemässä korvausinvestointeja Kemin vanhan tehtaan paikalle, joten uskon, että meillä on hyvät edellytykset saada tämä luvitettua.

Sellun hinta on tullut rajusti alas sen jälkeen, kun alustava investointipäätös Kemiin tehtiin. Vaikuttaako tämä päätöksen aikatauluun?

– Ei vaikuta. Meidän pitää tehdä laskelma hyvin pitkän aikajakson yli, ja käytämme pitkän aikavälin hintaennusteita. Katsomme ennustetta eteenpäin, historiaa taaksepäin ja suhteellista kilpailukykyämme muihin toimijoihin. Niiden pohjalta se lähtee, ei tämän päivän hinnan perusteella.

Entä missä vaiheessa on Raumalle suunniteltu jättisaha-projekti?

– Tavoite on ollut, että meillä olisi edellytykset päätöksenteolle tämän kvartaalin aikana. Rauman sahasta voidaan kuulla päätös jo ennen kesälomia. Hanke on niin hyvin valmisteltu, ja suunnittelu alkaa olla loppuvaiheessa. Alueen louhintatyöt jatkuvat, ja tekninen konsepti alkaa olla viimeistelty. Luvitusasiat ovat jo kunnossa.

Lue myös:

Sellun hinta on romahtanut ja sellubuumi on tältä erää ohitse – Suomeen suunnitellaan silti samaan aikaan jättimäisiä uusia sellutehtaita

Metsä Groupin tehdashanke luo paineita Kemin meriväylän syventämiseen – ministeri Harakka: "Ollaan valmiita myöskin osallistumaan infrakustannuksiin"