Roudaton maa ja paksu lumi haittaavat latujen kunnostusta Koillismaalla

Rukalla on pumpattu vettä järvien latupohjille. Roudan puute on pehmittänyt latupohjia.

ladut
Latukone kunnostaa latua Rukalla.
Koillismaalla on lunta lähes metri. Paksu lumikerros on estänyt roudan muodostumisen, joka on vaikeuttanut muun muassa latujen kunnostusta.Ensio Karjalainen / Yle

Poikkeuksellisen luminen talvi ja roudaton maa on aiheuttanut päänvaivaa latujen kunnostajille Koillismaalla. Isoilla koneilla on ollut vaikeaa päästä muun muassa Kuusamossa suoalueille ja järville. Rukalla latuja kunnostavan Aleksi Heikkalan mukaan kuluvana talvena on päästy järville kolmisen viikkoa viime vuotta myöhemmin.

– Yksi konekin on meinannut upota suohon, kun ne ovat olleet niin pehmeinä. On pitänyt olla hyvinkin tarkkana missä liikkuu.

Rukan alueella latuja kunnostetaan päivittäin toistasataa kilometriä. Nyt tilanne on kuitenkin sopivasti kohentumassa laduilla, kun etelän hiihtolomat ovat alkamassa.

– Mahdollisimman paljon on poljettu moottorikelkalla ja myös vettä olemme pumpanneet jäälle, jotta saisimme pohjaa ladulle. Nyt on tilanne jo hyvä. En näe mitään esteitä sille, etteikö tänne kannattaisi tulla hiihtelemään, Aleksi Heikkala sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)