Hyppää sisältöön

Radion ääressä viihtyy päivittäin 3,4 miljoonaa suomalaista – kuunnelluin kanava Yle Radio Suomi

Radiota kuunneltiin viime vuonna 2 tuntia 40 minuuttia päivässä.

Viikoittain radio tavoittaa 91 prosenttia suomalaisista. Kuva: Airi Saastamoinen / Yle

Radiota kuuntelee päivittäin 69 prosenttia eli 3,4 miljoonaa 9 vuotta täyttänyttä suomalaista, kertoo Finnpanelin tuore tutkimus.

Viikoittain radio tavoittaa 91 prosenttia eli 4,5 miljoonaa suomalaista. Viikkotavoittavuus tarkoittaa vähintään vartin radiota kuunnelleiden ihmisten määrää viikon aikana.

9-24-vuotiaat kuuntelivat radiota 58 minuuttia päivittäin. Radio Suomipop, Radio Nova ja NRJ tavoittivat nuoret parhaiten.

25-54-vuotiaista kaupallinen radio tavoitti 83 prosenttia. Tässä ikäryhmässä radiota kuunneltiin 2 tuntia 14 minuuttia päivässä. Tämän ryhmän suosiossa ovat Radio Suomipop, Radio Nova ja Radio Rock.

Yli 55-vuotiaat kuuntelevat päivittäin eniten radiota, 3 tuntia 59 minuuttia. Heidät tavoitti parhaiten Yle Radio Suomi, Yle Radio 1 ja Radio Nova.

Radiorock-radiokanavan logo. Kuva: Nelonen Media

Ylen kuunteluosuus lähes 50 prosenttia

Ylen radiokanavia kuunneltiin viime vuonna keskimäärin 1 tunti ja 17 minuuttia päivässä. Kuunteluosuus oli 49 prosenttia keskimääräisenä päivänä. Yhtiön suosituin radiokanava oli Yle Radio Suomi, jonka tavoittavuus oli 32 prosenttia yli 9-vuotiaiden keskuudessa.

Bauer Median radiokanavien kuunteluosuus oli 23 prosenttia. Suosituin radiokanava oli Radio Nova, joka tavoitti 25 prosenttia yli 9-vuotiaista kuuntelijoista.

Nelonen Median kanavien kuunteluosuus oli 18 prosenttia. Sen suosituin radiokanava oli Radio Suomipop, joka tavoitti 22 prosenttia kaikista yli 9-vuotiaista.

Muiden yhtiöiden yhteenlaskettu kuunteluosuus oli viime vuonna 10 prosenttia. Suomessa toimii noin 100 kaupallista radiokanavaa.

Suosituin kanava Radio Suomi

Eniten kuuntelua keräsi Yle Radio Suomi, joka sai 31,3 prosenttia kaikesta radionkuuntelusta. Toiseksi kuunnelluin oli Radio Nova 10,7 prosentilla ja kolmanneksi kuunnelluin oli Yle Radio 1. Sen kuunteluosuus oli 8,7 prosenttia keskimääräisenä päivänä.

Alle 55 -vuotiaiden kuunnelluimmat kanavat olivat Radio Nova ja Radio Suomipop.

Tekoäly tutkii YleX:n Vikin ja Köpin tunteita. Kuva: Yle ja Valossa Labs Oy

Kotimaisten radiopalveluiden suosikit

Podcasteja ja kotimaisia on demand -radiosisältöjä sekä muita musiikki- ja äänikirjapalveluja kuunneltiin keskimäärin 43 minuuttia päivässä. Radiopalveluista suosituin oli Yle Areena.

Podcasteissa kiinnostavat persoonat, syvä asiantuntijuus ja uudet näkökulmat.

Bauer Median digitaalisen kuuntelun palvelun RadioPlayn kuunnelluimpia radiokanavia ovat Radio Novan lisäksi Radio City, paikallinen Radio Pooki sekä Iskelmä. Suosituimmat podcastit olivat Auta Antti, Kimanttia, Huorapuutarha, Lasten sadut ja GRL Gang.

Suositut radio-ohjelmat keräävät kuuntelijoita myös radiopalveluissa. Nelonen Median kanavien suosituimpia ohjelmia ovat Radio Suomipopin Aamulypsy ja Radio Rockin Korporaatio sekä suorana että podcasteina. Suplan sarjoista suosituimpia ovat V- ja W-tyyli, Parisuhdekriisi, Mysteeritarinat, Miehet jotka muistavat, 20-30-40 ja BB.

Yle Areenassa suosituimpia olivat viime vuonna podcastit Radio Sodoma, Kaverin puolesta kyselen ja Yhden yön juttuja. Muissa Yle Areenan audiosisällöissä viime vuoden suosituimpia olivat YleX:n Viki ja Köpi, musiikkidraama Kikka – tarina tähdestä sekä lastenohjelma 100 lastenlaulua.