Hyppää sisältöön

Kittilän kuntapäättäjille lisää syytteitä

Kittilän kuntapäättäjiä vastaan on nostettu uusia syytteitä mm. virka-aseman väärinkäytöstä.

Kittilän kunnantalo Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

KITTILÄ Lapin käräjäoikeuteen on tullut vireille uusi rikosasia, joka koskee Kittilän kunnan päätöksentekoa. Syyttäjä vaatii rangaistusta virka-aseman väärinkäytöstä sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteet koskevat tapahtumia vuosina 2015 – 2017, eli se kattaa sekä edellisellä vaalikaudella toimineita ja että nykyisiä kuntapäättäjiä. Jutun asianomistajana on Kittilän kunnan entinen hallintojohtaja Esa Mäkinen.

Syytteiden yksityiskohdat tulevat julkisiksi, kun käräjäoikeus alkaa käsitellä syytteitä. Oikeudenkäynti alkaa käräjäoikeuden arvion mukaan aikaisintaan tämän vuoden lopussa.

Käytännössä juttu liittyy hallintojohtaja Mäkisen kohteluun. Hänet syrjäytettiin kunnanhallituksen päätösten esittelijän paikalta sen jälkeen, kun kunnanjohtaja Anna Mäkelä oli irtisanottu.

Vastaajina on 38 luottamusmiestä, muun muassa Kittilän kunnanhallituksen nykyinen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk.) ja kunnanvaltuuston nykyinen puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.), sekä Kittilän entinen vs. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg.

Puheenjohtajat Pekka Rajala ja Aki Nevalainen sanovat Ylelle, että he eivät aio tässä vaiheessa tehdä asiasta mitään johtopäätöksiä vaan jatkavat puheenjohtajana syytteistä huolimatta.

Uudet syytteet koskevat 22 sellaista kuntapäättäjää, joita vastaan nostettiin syytteitä virkarikoksista vuonna 2017. Silloin syytteitä sai 27 kuntapäättäjää. Vanhempi juttu on menossa hovioikeuden käsittelyyn ilmeisesti tänä syksynä. Käräjäoikeus hylkäsi aikanaan kaikki syytteet.

Korjattu 12.2.2020 klo 16:41 hallintojohtaja Mäkisen nimi 4. kappaleessa

.
.