Viime vuonna Laitilassa syntyneet vauvat kokoontuivat – lapsia syntyi koko maakunnassa vähemmän kuin aikoihin

Syntyvyys on laskenut Varsinais-Suomessa merkittävästi.

syntyvyys
Vauvoja vauvatreffeillä Laitilassa
Laitilassa syntyi viime vuonna kuutisenkymmentä vauvaa. Vielä kymmenen vuotta sitten pyörittiin sadan tuntumassa. Paula Collin / Yle

LaitilaLaitilalainen Jonna Kuusisto istuu päiväkodin salissa kolmen lapsensa kanssa. Nuorin heistä on syntynyt viime vuonna.

Keskustelu syntyvyyden laskusta ja historiallisen huonosta tilanteesta tuntuu Kuusistosta ylimitoitetulta.

Suomessa syntyi viime vuonna noin 45 600 ihmistä – vajaat kaksi tuhatta vähemmän kuin toissa vuonna. Tilastokeskuksen mukaan viimeksi lapsia syntyi vähemmän nälkävuotena 1868 ja 1830-luvun lopulla.

– En osaa ajatella asiaa niin isolla mittakaavalla. Henkilökohtaisesti jokainen voi miettiä, onko valmis hankkimaan lapsia, Kuusisto sanoo.

Lapsiperhe istuu penkillä.
Paula Collin / Yle

Taloudellisesta tuesta apua?

Hallitus pohtii keinoja syntyvyyden lisäämiseksi ja kaavailee muun muassa korotuksia lapsilisiin. Samalla pohditaan perhevapaauudistusta, joka sekin ainakin joidenkin puheiden mukaan voisi vaikuttaa haluun hankkia lapsia.

Jonna Kuusisto uskoo, että perheiden taloudellinen tukeminen voisi ainakin jollain tasolla olla keino nostaa syntyvyyttä.

– On iso asia, miten pystyy olemaan kotona lapsen kanssa. Jos mahdollistettaisiin se, että se olisi taloudellisesti mahdollista, niin olisi se sellainen porkkana.

Samoilla linjoilla on laitilalainen Jouni Kylä-Heiko, jonka esikoinen syntyi joulukuussa.

– Itsellänikin oli oma taloudellinen tilanne aika pelottava, hän pohtii.

Isä pitelee vauvaa sylissään.
Jouni Kylä-Heiko sanoo, että myös kunnat voivat kannustaa asukkaitaan lastenhankintaan. Paula Collin / Yle

Kaiken ei tarvitse lähteä valtiotasolta vaan myös kunnat voivat vaikuttaa, Kylä-Heiko uskoo. Laitilassa on vireillä valtuustoaloite siitä, että kunta maksaisi tänä vuonna synnyttävien äitien synnytykseen liittyvän vuodeosastohoidon sairaalamaksut.

– Jos tehdään plus-miinus-listaa, niin kyllä se ehdottomasti plussan puolelle menee, että kaupunki on mukana tällaisessa hommassa.

Lähes kaikissa kunnissa syntyvyys laskee

Varsinais-Suomessa syntyi vuonna 2019 kaikkiaan 3 760 vauvaa. Vielä vuonna 2010 vauvoja syntyi 5 092. Väkilukuun suhteutettuna vähiten vauvoja syntyi Kustavissa, jossa vauvoja syntyi neljä. Se on myös määrällisesti vähiten koko maakunnassa.

Varsinais-Suomen kunnista Rusko on ainoa, joka on onnistunut kasvattamaan syntyvyyttä viime vuosina selvästi. Ruskolla syntyi vuonna 2019 yhteensä 71 vauvaa, enemmän on syntynyt viimeksi 15 vuotta sitten. Taustalla on todennäköisesti Ruskon menestys muuttovoittoisena kuntana.

Vauvoja vanhempineen Laitilassa
Viime vuonna Laitilassa syntyneet vauvat kokoontuivat vanhempineen vauvatreffeille, joissa kunta kertoi muun muassa tarjoamistaan palveluista. Paula Collin / Yle

Laitilan varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen on huolissaan vähentyneistä vauvamääristä, mutta asia ei kuitenkaan näy päiväkodissa. Laitilassa päiväkodeissa on myös melko paljon maahanmuuttajaperheiden lapsia.

– Työllisyystilanne on Laitilassa tällä hetkellä tosi hyvä, joten vauvoja tulee hoidon piiriin aikaisemmin kuin ennen, Jalonen sanoo.

Lue myös:

Suomi on jäänyt muista Pohjoismaista jälkeen niin syntyvyydessä kuin tuloissakin, selviää tuoreesta raportista

Syntyvyys hiipui alimmilleen sitten 1800-luvun nälkävuoden – kokonaishedelmällisyysluku myös mittaushistorian alhaisin

Varsinais-Suomessa maan alhaisimmat hedelmällisyysluvut

Synnytysikäiset naiset kaikkoavat nopeaa tahtia maakunnista – Tutkija: Muutos on ollut todella raju eikä tähän ole herätty

Emmi Nuorgamin kolumni: Nousuhumala saa syntyvyyden kasvuun, ei huoltosuhdetta kuvaava pylväsdiagrammi