1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki Garden

Helsinki hyväksyi HIFK:n jättiareenan kaavamuutoksen – projektijohtaja: Garden Helsinki voi tuoda kaikkien sisäpalloilulajien MM-kisat Suomeen

Museovirasto ja Suomen arkkitehtiliitto (Safa) ovat vastustaneet Garden Helsingin hallihanketta.

Helsinki Garden
Havainnekuva Helsinki Garden -areenasta Reijolankadun suunnalta.
Havainnekuva Helsinki Garden -areenasta Reijolankadun suunnalta.Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Helsingin keskustaan suunnitellun uuden jättihallin rakentamisen vaatiman asemakaavamuutoksen. Valtuusto äänesti asemakaavamuutoksen puolesta äänin 70–12.

Garden Helsinki on toteutuessaan 11 000–16 000 katsojan monitoimiareena, joka olisi myös helsinkiläisen jääkiekkoseura HIFK:n uusi kotihalli.

Valtuuston päätöksestä iloitseva projektijohtaja Ilkka Kilpimaa toteaa, että Helsinki Gardenista puhutaan paljon HIFK:n hallihankkeena, mutta hänen mukaansa kyseessä on laaja kokonaisuus, joka yhdistää kaupunkilaisten elämyksiä ja arkea.

Helsinki Garden -areenan rakentaminen toisi 12 000 neliömetriä toimistotiloja ja saman verran asuinneliöitä sekä yli 30 lajin urheilu- ja liikuntakeskittymän. Maanpäällisen osuuden laajuudeksi on arvioitu 60 000 neliötä, ja maanalaisten tilojen puolestaan noin 97 000 neliötä.

Kilpimaan mukaan jättihallin rakentaminen on Helsingin kaupungin tapahtumien järjestämistä suosivan ja tukevan strategian mukainen hanke.

– Tapahtumat tuovat Helsinkiin muun muassa matkailijoita eli rahaa, hän toteaa.

Kilpisen mukaan Garden Helsinki -areena mahdollistaisi kaikkien sisäpalloilulajien arvokisojen esimerkiksi kansainvälisten EM-kisojen ja MM- kisojen tuomisen Helsinkiin.

Helsinki Garden -hankkeen suurta kokoa kuvastaa se, että esimerkiksi Musiikkitalon kokonaispinta-ala on 36 000 neliötä ja keskustakirjasto Oodin 10 000 neliötä. Uuden tapahtumakeskuksen sijainti olisi aivan keskeinen, sillä naapurissa on muun muassa Helsingin Olympiastadion.

– Näin harrastukset ja palvelut löytyvät saman katon alta, ja se on varmasti iso asia kaupunkilaisille, Kilpimaa arvelee.

Helsinki Garden havainnekuva
Helsinki Gardenin olisi tarkoitus toimia jääkiekkojoukkue Helsingin IFK:n uutena kotikenttänä. Lisäksi sinne tulisi tiloja muillekin urheilulajeille ja -joukkueille, esimerkiksi koripallojoukkue Helsinki Seagullsille.Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Garden Helsinki -areenaa myös vastustetaan voimakkaasti

Museovirasto ja Suomen arkkitehtiliitto (Safa) ovat vastustaneen hanketta rakennuksen suuren koon vuoksi. Lisäksi niiden mielestä monitoimiareena ei sovi miljööseen. Garden Helsinki -hankkeen ovat siis jo aiemmin hyväksyneet kaupunkiympäristölautakunta (äänin 11–2) ja kaupunginhallitus (13–2). Vastaan äänestivät vain vasemmistoliiton kaksi edustajaa.

Helsingin kaupunginvaltuuston vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki sanoo, että Helsingin elinvoimaa tulee toki kasvattaa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Hän viittaa Museoviraston hankkeesta antamaan näkemykseen.

– Tässä tuodaan valtava rakennus ympäristöön, johon se ei yksinomaan jo kokonsakaan puolesta sovi.

Vuorjoki sanoo, että kaupungin viihtyisyys ja kulttuurihistorialliset arvot pitää turvata.

Vuorjoki sanoo vierastavansa ajatusta, että hankkeen yhteydessä hankeyhtiölle luovutetaan tontteja muualta kompensaatioksi areenan rakentamisesta.

– Katson, että näissä luovutuksissa mennään ohi normaalista prosessista, Vuorjoki sanoo.

Kokoomuksen valtuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Risto Rautavava korostaa, että tontit myydään markkinahintaan eli samaan hintaan kun ne myytäisiin muilekin toimijoille.

Toisin kuin Vuorjoki Rautava katsoo, että tonttien myyntimenettely on täysin perusteltu ja kaupungin edun mukainen.

Uusi vetovoimatekijä Helsingille

Kokoomuksessa katsotaan, että uusi Garden Helsinki on tärkeä vetovoimatekijä kaupungille.

– Tämä tuo paljon uusia mahdollisuuksia kaupunkilaisille kun esimerkiksi jäävuorot lisääntyvät ja vapaa-ajanmahdollisuudet monipuolistuvat.

– En näe, että mitään ylikapasiteetin vaaraa olisi olemassa.

Kaupunkiympäristöstä vastaavan apulaispormestarin Anni Sinnemäen (vihr.) mukaan on hyvä, että Helsinkiin saadaan uusi tapahtumakeskus, joka rahoitetaan yksityisellä rahalla.

– Verovaroja voidaan käyttää esimerkiksi kouluihin ja terveydenhuoltoon.

Sinnemäen mukaan kaupunkiympäristöstä ja sen arvoista pidetään huolta.

– Rakennuksen kokoa on pienennetty asemakaavassa alunperin kaavailtuun rakennukseen nähden.

Sinnemäki sanoo, että vihreiden valtuustoryhmälle on ollut tonttijärjestelyissä tärkeää se, että niistä saadaan markkinahinta.

– Tämä varmasti mahdollistaa monet tapahtumat ja esiintymiset, joita ei muuten ehkä Helsinkiin saataisi.

– Lisää myös tärkeitä vapaa-ajan mahdollisuuksia ja uusia tiloja urheilulle..

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma pitää Gaarden Helsinkiä tervetulleena ja korostaa, että hanke rahoitetaan yksityisellä rahalla.

Heinäluoman mukaan areena tuo Helsingille kansainvälistä vetovoimaa ja kaupunkilaisille uusia harrastusmahdollisuuksia.

– Uskon, että tämä elävoittää kaupungin keskustaa ja kulttuurielämää, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoma muistuttaa, että Vuorjoen mainitsemia tontin luovutuksia tullaan luonnollisesti vielä käsittelemään hankkeen edetessä ja päätöksenteon tulee olla avointa.

Heinäluoman mukaan kaupungin pitää voida elää ajassa ja keskustaympäristö kyllä kestää modernin areenan.

– Monissa muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa on vastaavia urheiluareenoita elävöittämässä keskustaa.

Helsinki Gardenin kokonaiskustannusarvio on jopa 700 miljoonaa euroa. Tapahtumakeskukseen odotetaan vuosittain vähintään seitsemää miljoonaa kävijää.

Rahoitus tulee yksityisiltä tahoilta

Helsinki Garden on siis tarkoitus toteuttaa yksityisellä rahalla.

– Rahoituksesta kerromme myöhemmin lisää, Garden Helsingin projektinjohtaja Ilkka Kilpimaa toteaa.

Helsinki Garden -hankkeen rakentajaksi on valittu rakennusyhtiö YIT. Yhtiöllä on merkittävä rooli Helsingin kaupunkikehityksessä, sillä YIT rakensi myös Pasilaan syksyllä valmistuneen noin miljardi euroa maksaneen kauppakeskus Triplan sekä siihen liittyviä korkeita tornitaloja.

Vaikka Helsinki Gardenin ovat jo hyväksyneet Helsingin kaupunkiympäristölautakunta, kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto rakentamisen prosessiin liittyy myös valitusaika, jonka vuoksi rakentamisen ajankohdasta ei ole varmuutta.

– Mikäli asemakaavasta valitettaisiin, oletamme valitusten käsittelyn kestävän korkeintaan vuoden. Näin nopeutetusta käsittelyprosessista johtuen, Kilpimaa sanoo.

Helsinki Garden -areena muuttaa suunnitelmien mukaan näkymää Nordenskiöldinkadulta Olympiastadionin suuntaan.
Helsinki Garden -areena muuttaisi näkymää Nordenskiöldinkadulta Olympiastadionin suuntaan.Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Garden Helsingin projektijohtaja Ilkka Kilpimaa hämmästelee arkkitehtiliiton kielteistä kantaa, koska arkkitehtiliitto, Helsingin kaupunki ja hankeyhtiö järjestivät rakennuksesta arkkitehtikilpailun, jonka voittaja valittiin yksimielisesti.

– En ymmärrä kielteistä kantaa johtuen yksimielisestä valinnasta.

Kilpimaa sanoo, että museovirastoa on kuultu ja rakennusta pienennetty viraston toiveiden mukaisesti.

Nordenskiöldinkadun vanhan jäähallin on tarkoitus olla osa uutta kokonaisuutta. Nordis toimisi kotikenttänä myös koripallon liigajoukkue Helsinki Seagullsille.

Suuri osa tapahtumakeskuksen tiloista sijoittuisi maan alle. Maan päälle tulisi lähinnä majoitus- ja toimistotiloja sekä asuntoja.

Hankkeen on arvioitu työllistävän rakentamisvaiheessa noin 3 500 henkilöä. Pysyviä työpaikkoja uusi Helsinki Garden toisi arviolta noin tuhat.

– Halli tuo kansainvälistä vetovoimaa sekä kilpailukykyä. Tapahtumakeskus auttaisi osaltaan siinäkin, että maailman kirkkaimpia urheilun- ja kulttuurin tähtiä nähdään tulevaisuudessa Helsingissä, Garden Helsingin projektijohtaja Ilkka Kilpimaa lupailee.

Lue seuraavaksi