Turkin uhkaukset Syyrian hallintoa kohtaan kovenevat: Erdogan uhkasi iskeä armeijaa vastaan kaikkialla Syyriassa

Syyria vastasi heti sanomalla, että Turkin presidentti Erdoğan on irrallaan todellisuudesta.

Syyria
Recep Tayyip Erdogan
STR / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa iskeä Syyrian hallituksen joukkoja vastaan kaikkialla Syyriassa, mikäli Turkin sotilaita vastaan hyökätään.

Erdoğan uhkasi Syyriaa sen jälkeen kun toistakymmentä turkkilaissotilasta on kuollut Idlibin maakunnassa Syyrian hallituksen joukkojen tulituksessa. Reilussa viikossa 14 turkkilaissotilasta on kaatunut ja 45 on haavoittunut.

Syyrian hallitus sanoi uhkauksen jälkeen, että Erdoğan on "eristyksissä todellisuudesta". Asiasta kertoi Syyrian valtion uutistoimisto Sana. Syyrian ulkoministeriön lausunnon mukaan Turkin armeijan läsnäolo Syyrian maaperällä on laitonta ja rikkoo kansainvälisiä lakeja.

Tiettävästi Turkin hävittäjä ampui tiistaina alas Syyrian ilmavoimien helikopterin.

Aseistettu mies alasammutu suurialaisen helikopterin jäänteillä.
Yahya Nemah / EPA

Syytti myös Venäjää

Idlib on viimeinen merkittävä kapinallisten hallussaan pitämä alue Syyriassa. Hallituksen joukkojen hyökkäykset Venäjän tuella ovat viime aikoina kiihtyneet ja kapinalliset ovat joutuneet vetäytymään useista tärkeistä solmukohdista.

Erdoğan syytti rajusti myös Venäjää siviilien joukkosurmista Idlibin maakunnassa.

– Venäjän joukkojen ja Iranin tukemien taistelijoiden tukemana hallitus hyökkää jatkuvasti siviilejä vastaan, syyllistyy joukkomurhiin ja vuodattaa verta, Erdoğan sanoi.

Venäjän vastaus tuli pikaisesti. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov syytti Turkkia siitä, ettei maa ole "neutralisoinut terroristeja" Idlibissä.

Peskovin mukaan Turkki on ottanut kahdenvälisillä sopimuksilla vastuun terroristiryhmien neutralisoinnista, mutta ryhmät hyökkäävät edelleen Syyrian armeijaa vastaan.

Putin ja Erdoğan kävivät keskiviikkona tulitaukosopimusta koskevan puhelinkeskustelun. Venäjän mukaan Turkki sitoutui pitäytymään sopimuksessa.

Samaan aikaan Syyriassa Turkki on vahvistanut joukkojaan. Erdoğan ilmoitti puheessaan, että Turkki tekee kaiken tarvittavan työntääkseen Syyrian hallituksen joukot Turkin tarkkailupisteiden taakse.

Idlibissä on edelleen noin kolme miljoonaa ihmistä. Sadat tuhannet ihmiset ovat paenneet taisteluita. Turkki pelkää pakolaisten pyrkivän rajansa yli. Turkissa on jo ennestään yli kolme miljoonaa pakolaista.

Hallitus etenee, myös Yhdysvallat iski

Sanasodan varjossa sotatoimet ovat jatkuneet Syyriassa. Hallitus on keskiviikkona saanut kokonaan haltuunsa Aleppon ja Damaskoksen välisen M5-moottoritien ensi kertaa sitten 2012.

Syyrian koillisosassa Hasakan alueella puolestaan Yhdysvaltain joukot ovat tehneet ilmaiskun.

Isku tehtiin sen jälkeen kun siviilit pysäyttivät Yhdysvaltain joukkojen etenemisen tiesululla Khirbat Amon kylässä. Sanaharkkaa seurasi tulitaistelu, jossa yksi siviili kuoli. Sosiaalisen median tietojen mukaan kyseessä oli 14-vuotias lapsi.

Kahakkaa tuli selvittämään Venäjän armeijan joukot läheisen Qamishlin lentokentältä.

Aiheesta aiemmin:

Turkin presidentti hermostui sotilaidensa tappamisesta Syyriassa: "Tämä tulee teille kalliiksi"

Yhteenotot Turkin ja Syyrian hallituksen joukkojen välillä kiihtyvät – 700 000 siviiliä paennut väkivaltaisuuksia parissa kuukaudessa

Syyrian Idlibistä lähdössä pakosalle puoli miljoonaa ihmistä – Turkki ja Venäjä puivat pakolaiskriisiä ja keskinäistä sodankäyntiään

Turkin ja Syyrian sotilaat tulittivat toisiaan, useita kuolleita molemmin puolin

Lähteet: AFP, Reuters, STT, TASS