1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkustajatuonti

Alkoholijuomien tuonti Virosta kasvoi viime vuonna 26 prosenttia

Panimoliiton mukaan tuonnin kasvu johtuu alkoholiveron muutoksesta.

Matkustajatuonti
Alkoholimyymälä Tallinnassa.
Viro alensi alkoholiveroaan heinäkuussa. Muutoksen jälkeen alkoholijuomien tuonti Virosta Suomeen on kääntynyt jälleen kasvuun. Mauritz Antin / EPA

Alkoholijuomien matkustajatuonti Virosta kasvoi viime vuonna 26 prosenttia, kertoo Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n tutkimus.

Mietojen juomien, eli oluen, siiderin ja lonkeroiden, tuonti lisääntyi lähes 40 prosenttia. Sen sijaan väkevien juomien tuonti väheni 30 prosenttia. Suomalaisten laivamatkat puolestaan vähenivät kolme prosenttia.

Panimoliiton toimitusjohtajan Riikka Pakarisen mukaan tuonnin kasvu johtuu alkoholiverosta.

– Matkustajatuonnin rajua kasvua selittää se, että Suomessa alkoholivero on yli kaksinkertainen Viroon verrattuna, Pakarinen sanoo liiton tiedotteessa.

Viro alensi alkoholiveroaan heinäkuussa 25 prosentilla. Muutoksen jälkeen alkoholijuomien tuonti Virosta Suomeen on kääntynyt jälleen kasvuun.

Suurtuojien osuus kasvanut

Tutkimuksen mukaan suurtuojien, eli yli 100 litraa alkoholijuomia Virosta tuoneiden, osuus on kasvanut. He toivat noin 40 prosenttia kaikesta matkustajatuonnista.

Lähes viidennes matkustajista toi 80 prosenttia kaikista Virosta Suomeen tuoduista alkoholijuomista.

TAK Oy:n tutkimuksen ovat tilanneet Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

Lue aiheesta lisää:

Viron veronalennus vauhditti väkevien alkoholijuomien myyntiä – Latvia vastaa laskemalla omaa alkoholiveroaan torstaina

Nuorten pitkään jatkunut raitistuminen pysähtyi – humalaan juodaan kavereiden kanssa ja koska “se tuntuu kivalta päässä”

Verkkokaupoista virtaa Suomeen yhä enemmän viinaa: Tullin haaviin jäi 20 000 litran jättilähetys – Hallitus ei kiirehdi etämyyntipykälää

Tipaton tammikuu on loppusuoralla – brittitutkimuksen mukaan vaikutukset näkyvät vielä puolen vuoden päästä

Lue seuraavaksi