1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

THL varautuu kahteen vaihtoehtoon koronaviruksen suhteen: Toisessa epidemia saadaan sammumaan, toisessa se leviää myös Suomeen

WHO:n johtaja varoitti tiistaina koronaviruksen olevan hyvin vakava uhka maailmalle.

koronavirus
THL kertoo koronavirustilanteesta ja sen mahdollisista kehityssuunnista
THL kertoo koronavirustilanteesta ja sen mahdollisista kehityssuunnista

Raportoituja koronavirustapauksia on tällä hetkellä Kiinassa noin 53 000 kappaletta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan.

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan tämä ei johdu siitä, että epidemiassa olisi tapahtunut suuri hyppäys ylöspäin, vaan siitä että raportointitavassa on tapahtunut muutos.

THL:n tilaston mukaan koronatapauksista 99 prosenttia on Kiinassa, muissa Aasian maissa tapauksia on 201, Pohjois-Amerikassa 20 ja Australiassa 15.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronovirukseen liittyviä kuolemantapauksia on 1369, joista Kiinan ulkopuolella on vain yksi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

Suomessa on tiedossa yksi koronavirustartunta. Sairastunutta kiinalaisturistia hoidettiin ja hänen tilaansa seurattiin Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Hänen tilansa on jo parantunut, eikä hänen lähettyvillään Suomessa olleilla altistuneilla ole todettu tartuntoja.

EU:ssa muista ilmenneistä tapauksista tartuntareitit on Salmisen mukaan pystytty selvittämään ja suurin osa näistä johtaa Kiinaan.

Salmisen mukaan THL varautuu koronaviruksen suhteen nyt kahteen vaihtoehtoon, joissa on erilaiset toimintalinjat.

– Toinen näistä on se, että epidemia saadaan sammumaan. Tässä vaihtoehdossa tartunnan saaneet ja heidän kontaktinsa tavoitetaan ja sairastuneet ohjataan asianmukaiseen hoitoon ja altistuneet mahdollisesti karanteeniin eli tartuntaketjut saadaan katkaistua.

– Oleellista on varmistaa. että altistuneet hakeutuvat hoitoon ja ymmärtää, mikä on riskitekijä eli matkailu epidemia-alueella manner-Kiinan alueella, Salminen sanoi.

Toinen vaihtoehto on Salmisen mukaan se, että epidemia leviää vaikeasti ennustettavalla aikavälillä epidemia vähitellen muihin maihin ja saavuttaa lopulta myös Suomen.

– Mikäli näin käy on terveydenhuoltojärjestelmämme varautunut hoitamaan vakavasti sairastuneet. Suomessa on myös aiemmin hoidettu onnistuneesti laajoja epidemioita, kuten H1N1-influenssan, Salminen muistuttaa.

THL muistuttaa, että epidemian leviäminen tapahtuu pääosin lähikontaktissa ja pisaratartuntana ja sairaalassa hoidetuista suurin osa toipuu taudista. Vähäoireiset tai oireettomat eivät hakeudu sairaalahoitoon, kuten tavallisessakin kausi-influenssassa, joten tämä vääristää kuvaa sairaudesta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Grafiikka: Eetu Pietarinen / Yle

Hyvä käsi- ja aivastushygienia hidastavat taudin leviämistä.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi, että koronaviruksen todentavan laboratoriotestin tekeminen vie useamman tunnin, mutta Kiinassa on nyt otettu käyttöön keuhkojen kerroskuvaus ja se nopeuttaa tulosten saantia.

Suomalaisten suosimissa lomakohteissa ei Puumalaisen mukaan ainakaan toistaiseksi ole syytä huoleen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronaviruksen oireet

Grafiikka: Stina Tuominen / Yle

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti tiistaina koronaviruksen olevan hyvin vakava uhka maailmalle

Lue lisää:

Kiinan Hubeissa kirjattiin yli 240 uutta koronaviruskuolemaa – EU pui keinoja viruksen taltuttamiseen

Uusi koronavirus on hyvin vakava uhka koko maailmalle, varoittaa WHO:n johtaja

Korjattu 14.2. klo 10.26: Jutussa oli aiemmin virheellinen kuva koronaviruksen itämisajasta. THL ja WHO arvioivat, että tyypillisesti koronavirus kehittyy taudiksi muutamassa päivässä, mutta vaihteluväli on kaikkea muutaman päivän ja parin viikon välillä.

Lue seuraavaksi