Kiinan Hubeissa kirjattiin yli 240 uutta koronaviruskuolemaa – EU pui keinoja viruksen taltuttamiseen

Kiinan kommunistinen puolue vaihtaa Hubein aluejohtajan. EU:n terveysministerit kokoontuvat Brysseliin.

koronavirus
Koronaviruspotilasta siirretään sairaalan sisään Kiinan Wuhanissa 4. helmikuuta 2020.
Koronaviruspotilasta siirretään sairaalan sisään Kiinan Wuhanissa 4. helmikuuta 2020.AOP

Kiinassa Hubein maakunnan viranomaiset vahvistivat torstaina 14 840 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntatapausten määrä lähes kymmenkertaistui vuorokaudessa.

Lisäksi Hubeissa kerrottiin 242 uudesta kuolemantapauksesta. Kyseessä ovat selkeästi suurimmat päiväkohtaiset määrät koronakriisin aikana.

Raju nousu vaikuttaa johtuvan siitä, että Hubein terveysviranomaiset ovat alkaneet tilastoida covid-19-tartunnoiksi myös keuhkokuvien perusteella todetut tapaukset. Aiemmin tartunnan vahvistaminen on edellyttänyt RNA-testiä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinan viranomaiset perustelivat muutosta sillä, että ihmisten on mahdollista päästä hoitoon varhaisemmassa vaiheessa. RNA-testien valmistuminen voi kestää useita päiviä ja viivästyttää hoidon aloittamista.

Uutta testauskäytäntöä sovelletaan Kiinassa toistaiseksi ainoastaan Hubein maakunnassa, jossa tautiin on kuollut 1 310 ihmistä. Sairastuneita on yli 48 200. Manner-Kiinassa tartuntoja on uusien lukujen myötä todettu yhteensä lähes 60 000.

Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoi torstaina, että maata hallitseva kommunistinen puolue vaihtaa Hubein aluejohtajan. Xinhuan mukaan uudeksi alueelliseksi puoluesihteeriksi nimitetään Shanghain nykyinen pormestari Ying Yong. Myös Wuhanin kaupungin paikallinen puoluepäällikkö vaihdetaan.

Tiistaina kaksi maakunnan johtavaa terveysviranomaista siirrettiin syrjään tehtävistään.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

EU:n terveysministerit kokoontuvat pohtimaan keinoja viruksen taltuttamiseen

EU-maiden terveysministerit keskustelevat tänään Brysselissä siitä, miten koronavirusepidemian leviäminen pystyttäisiin estämään unionin alueella. Ministerikokouksesta odotetaan linjausta siitä, mitä toimia EU voi tehdä epidemian vuoksi.

Suomea kokouksessa edustaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Aiemmin tällä viikolla EU-komissio korosti yhteistyön ja koordinoinnin tärkeyttä. Tähän mennessä EU on muun muassa käynnistänyt kriisinhallintamekanismin tietojenvaihtoa varten sekä tarjonnut osan rahoituksesta EU-kansalaisten kotiuttamiseksi Kiinasta Wuhanin seudulta, josta epidemia sai alkunsa.

Lisäksi EU:n hätäavun koordinointikeskus on tukenut EU-maita tarpeellisten suojavarusteiden toimittamiseksi Kiinaan. Tammikuun lopussa EU ilmoitti, että tutkimus- ja innovaatio-ohjelma Horisontista osoitetaan 10 miljoonaa euroa koronaviruksen tutkimiseen.

Yksi tärkeä kysymys on esimerkiksi lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden riittävyyden varmistaminen EU:n alueella, jos virus leviää yhä laajemmalle.

Lue myös:

Kiina kehitti sovelluksen, jolla käyttäjät voivat seurata omaa koronavirusriskiään

Kiinassa tyytymättömyys maan johtoa kohtaan kasvaa – syytöksiä viruskatastrofista, vaatimukset sananvapaudesta kasvavat

Lähteet: AFP, Reuters