Pantasusien seurantaan metsästyskauden mittainen tauko – "Se on monen koiran hukka"

Metsästäjät ovat voineet seurata pantasusien liikkeitä syksystä helmikuun loppuun välttääkseen koiravahinkoja.

susi
Susi Ähtärin eläinpuistossa
Uusia susia ei aiota pannoittaa uuden seurantajärjestelmän kehittämisen aikana. Kuvan sudet on kuvattu eläintarhassa.Pasi Takkunen / Yle

Kokonaisen metsästyskauden mittainen tauko pantasusien seurannassa huolestuttaa metsästäjiä. Luonnonvarakeskus kehittää susien seurantaan uutta tietopalvelua, koska nykyisessä järjestelmässä on ilmennyt häiriöitä ja tietoliikennekatkoja.

Kehitystyön takia uusia susia ei tänä vuonna pannoiteta.

– Se on monen koiran hukka. Näin pitkä tauko on täysi katastrofi, sillä koiravahingot tulevat varmasti moninkertaistumaan, sanoo Metsästäjäliiton Kainuun piirin toiminnanjohtaja Juhani Voutilainen.

Metsästäjät ovat voineet seurata pantasusien liikkeitä syksystä helmikuun loppuun välttääkseen koiravahinkoja. Se on palvellut metsästäjiä Voutilaisen mukaan hyvin.

– Metsästän itsekin alueella, missä on yksi susilauma. Olemme voineet katsoa joka aamu, missä sudet ovat emmekä ole menneet sinne tai olemme jättäneet metsästyspäiviä välistä. Nyt koirametsästys tulee loppumaan kokonaan.

Voutilainen on ollut yhteydessä muun muassa Luonnonvarakeskukseen ja kainuulaisiin kansanedustajiin, jotta susien pannoitusta jatkettaisi myös uuden palvelun kehittämisen aikana.

– Yritämme vaikuttaa asiaan ja toivomme parasta. Metsästäjillä on ollut huonot välit Luonnonvarakeskuksen kanssa. Pitkä tauko pantaseurannassa syventäisi luottamuspulaa entisestään, Voutilainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!