Tamperelaiselle teatteriyrittäjälle yli kahden vuoden vankeustuomio törkeistä talousrikoksista

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion torstaina.

talousrikokset
Tampereen oikeustalo
Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion torstaina. Antti Eintola / Yle

Tamperelainen tunnettu teatteriyrittäjä Petri Lairikko on tuomittu törkeistä talousrikoksista 2 vuoden ja 1 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Lairikko on ollut omistajana ja vastuuhenkilönä Musiikkiteatteri Palatsissa, Tampereen Palatsiravintoloissa ja Tampereen YO-Talo Oy:ssa. Yritykset menivät konkurssiin.

Lairikko on tuomittu maksamaan konkurssipesille yli 730 000 euroa. Lairikko tuomittiin kolmesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion torstaina.

Yrityksissä oli omistajana myös Lairikon vaimo, joka tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Lairikko ja hänen vaimonsa ovat tunnustaneet syyttäjän teonkuvauksesta ilmenevät rikokset.

Vaimo tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lairikko tuomittiin vankeusrangaistuksen lisäksi viiden vuoden liiketoimintakieltoon.

Lairikko siirsi oikeuden mukaan itselleen tai lähipiirille yli 200 000 euroa Musiikkiteatteri Palatsin varoja vuonna 2012. Hän maksoi vaimolleen ja toiselle yritykselleen liikaa palkkaa ja tekijänoikeuskorvauksia.

Musiikkiteatteri Palatsi perustettiin vuonna 2008 Tampereelle. Yhtiö asetettiin konkurssiin vuonna 2017.

Tilit menivät sekaisin

Lairikko ei kirjannut läheskään kaikkia liiketapahtumia, mutta nosti itse tililtään kymmeniä tuhansia. Yrityksissä oli kaksi osakeantia, jotka tuottivat 200 000 euroa, mutta näitä ei kirjattu rahatilille.

Lairikko teki yhtiön kirjanpitoon kymmenien ja jopa satojen tuhansien arvosta kirjauksia ilman tositteita. Esimerkiksi teatterinjohtajan palkaksi oli laskelmassa merkitty yli 36 000 euroa. Veroilmoitustietojen mukaan johtaja sai kuitenkin palkkaa vuonna 2013 yhteensä yli 92 000 euroa ja vuotta myöhemmin yli 70 000 euroa.

Lairikko oli myös maksanut omia menoja Musiikkiteatteri Palatsin tililtä tai nostanut rahaa tililtä. Selitykseksi oli merkitty matkalaskuja.

Kirjanpitoa oli oikeuden mukaan laiminlyöty ja rahat menivät sekaisin eri yhtiöiden tilillä. Harhaanjohtavien tietojen määrä oli syyttäjän mukaan huomattavan suuri.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.