Kovan tuulen varoitus Ilmattarelta – Lounais-Hämeeseen ja Kainuuseen tulossa yli 50 uutta tuulivoimalaa

Uudet tuulivoimalat vääntävät sähköä niin tehokkaasti, että valtion tukia ei enää toteutuksiin tarvita.

tuulienergia
Tuulivoimala Kalajoen Mustilansuolla
Timo Nykyri / Yle

Ilmatar Energy rakennuttaa parhaillaan 41 tuulivoimalaa Kajaaniin ja Pyhännälle Piiparinmäen alueelle. Ilmatar on voimakkaasti kasvava tuulivoimayritys.

Ilmatar rakennuttaa Kainuun tuulivoimapuistonsa kokonaan ilman valtion tukea. Samalla tavalla yhtiö tekee myös Lounais-Hämeessä. Kymmenen tuulivoimalaa Lounais-Hämeeseen nousee aivan markkinaperusteisesti, kertoo rakennuttajapäällikkö Petri Ainonen.

– Voimalaitokset ovat kehittyneet viime vuosina suuremmiksi ja teknisesti tehokkaammiksi. Uudet voimalat ovat myös aikaisempaa korkeampia, näin tuulta päästään keräämään paremmin.

Ilmattaren Kainuun tuulipuiston koko sähköntuotannon ostaa maailman suurin hakukoneyhtiö Google Haminan palvelinsaleihinsa. Google teki päätökset investoinneista Haminaan syyskuussa 2019. Investointi on kooltaan 600 miljoonaa euroa.

Helmikuussa puunjalostusjätti UPM on ilmoittanut myös lisäävänsä tuulisähkön käyttöä. UPM ostaa Pyhäjoelta 32 tuulivoimalan sähkön (siirryt toiseen palveluun) (Maaseudun Tulevaisuus).

Googlen logokyltti jalkautumistapahtumassa
Google kertoi Haminan investoinnistaan syyskuussa 2019.Pyry Sarkiola / Yle

Humppilan-Urjalan ja Someron tuulipuistot sähköä vääntämään

Ilmatar osti Humppilan ja Urjalan tuulipuistohankkeen syksyllä 2019 forssalaiselta Voimamylly Oy:ltä. Tuulipuisto on luviltaan ja sopimuksiltaan täysin valmis tehtäväksi.

Humppilaan ja Urjalaan tulee kumpaankin kolme tuulivoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on 40–50 megawattia. Humppilan ja Urjalan tuulivoimapuiston voimaloiden maksimikorkeus on 210 metriä.

Ilmatar ei ole aloittanut vielä töitä maastossa. Parhaillaan haussa ja kilpailutusarvioinneissa yhtiössä ovat laitetoimittajat. Ilmattaren odotukset Lounais-Hämeen voimaloiden nopean etenemisen suhteen ovat vankat.

Tahtotila on kova, että sähköä päästään jauhamaan loppuvuodesta tai viimeistään alkuvuodesta 2021, kertoo rakennuttajapäällikkö Petri Ainonen.

– Asiakkaat eli sähkönostajat ovat neuvotteluputkessa, kuten laitetoimittajatkin, mutta julkaistaviksi nimiä ei vielä ole, kertoo Ainonen.

Hyvällä tuulella maalaismaisemassa

Maanomistajien asenteet tuulivoimalle ovat kääntyneet uusien laitosten myötä aiempaa myönteisemmiksi. Etenkin Kainuussa Suomen suurimman tuulivoimapuiston hanketta on pidetty yleisesti vahvana lupauksena tulevaisuudelle.

Somerolle tulee neljä tuulivoimalaa aivan kaupungin keskustan kupeeseen Palmankalliolle. Somerolle on tehty jo kesällä 2019 perustöitä. Ilmatar harkitsee parhaillaan tuulivoimaloiden ostamista, eli mistä yhtiöstä tulee laitetoimittaja.

Lounais-Hämeessä sopimukset maanomistajien kanssa ovat olleet valmiit jo Voimamyllyn kanssa. Sopimukset siirtyivät suoraan Ilmattarelle.

Tuulivoimalapuisto Kalajoen Mustilansuolla
Uusia voimaloita nousee kymmenittäin lisää tänä ja ensi vuonna. Timo Nykyri / Yle

Eniten tuulivoimaloita on nyt Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Kanta-Hämeessä toimivia tuulivoimaloita on nyt vain neljä. Määrä noussee neljääntoista Kanta-Hämeessä ensi vuonna.

Vuodenvaihteessa 2019–2020 Suomessa jauhoi sähköä jo 750 tuulivoimalaa. Viime vuonna tuulivoimalla tuotettiin sähköä noin seitsemän prosenttia maan koko sähkönkulutuksesta. Tämän vuoden tammikuussa tuulivoima tuotti sähköä keskimäärin 1 197 megawatin teholla. Käyttöaste oli poikkeuksellisen korkea, yli 50 prosenttia.

Lue myös:

Yöllä riitti tuulta, mutta suuri osa tuulivoimaloista pysäytettiin – negatiiviseksi kääntynyt sähkön hinta voi käydä sähköyhtiöille kalliiksi