Hyppää sisältöön

Miljardisakot lahjusskandaalista vetivät Airbusin reippaasti tappiolle

Lentokoneyhtiö taipui tammikuussa noin 3,6 miljardin euron sakkomaksuihin. Yhtiön epäiltiin maksaneen vuosikymmenten ajan voitelurahoja.

Superjumboksi kutsuttu A380 jäi lyhytikäiseksi ilmastotietoisuuden kasvun myötä, kun suurten koneiden kysyntä on vähentynyt. Airbus on ilmoittanut lopettanasa A380:n tuotannon 2021. Kuva: Hannah McCay / EPA

Lentokonevalmistaja Airbusin tulos viime vuodelta jäi 1,36 miljardia euroa tappiolle. Yhtiö kertoi torstaina, että sen taloutta kurittivat viime vuonna niin mittava lahjusskandaali kuin kuljetuskone A400M:n kohonneet kehityskustannukset.

Airbus myöntyi tammikuussa maksamaan 3,6 miljardin euron edestä sakkoja Britannialle, Ranskalle ja Yhdysvalloille korruptioepäilyjen takia.

Konekauppa käy Airbusin mukaan kuitenkin hyvin. Yhtiön mukaan siltä tilattiin lentokoneita kaupalliseen käyttöön viime vuonna 768 eli parikymmentä edellisvuotta enemmän. Yhtiö odottaa konetoimitusten lisääntyvän tänä vuonna suunnilleen saman verran ja toimittavansa asiakkaille 880 lentokonetta.

Sakkojen takana pitkä tarina

Miljardisakkoihin johtanut korruptiovyyhti alkoi purkautua vuonna 2014, kun Airbusin silloinen rahoitusjohtaja jäädytti kaikki maksut kolmansille osapuolille ja yhtiössä alkoi laaja sisäinen selvitys. Uutistoimisto Reutersin mukaan lahjusskandaalin ytimessä oli vuosikymmeniä toiminut kansainvälinen edustajaverkosto, jota ohjattiin Airbusin pääkonttorista.

Lahjussotkuun tuli ratkaisu tammikuun lopussa, kun tuomioistuimet Britanniassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa hyväksyivät Airbusin syyttäjien kanssa sopimat sakot. Myöntymällä sakkoihin Airbus vältti rikossyytteet, joiden myötä se olisi saatettu sulkea pois julkisten hankintojen tarjouskilpailuista EU:ssa ja Yhdysvalloissa.

Laajimmillaan mukana oli 250 ihmistä eri puolilla maailmaa ja rahaa siirtyi vuosittain satoja miljoonia euroja, kun paikallisten viranomaisten ja yritysten kanssa neuvoteltiin lentokonekaupoista.

Sopimus koskee kuitenkin vain yhtiötä, joten yksittäisten henkilöiden toimista saatetaan vielä aloittaa rikostutkinta.