1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronavirus on someaikakauden ensimmäinen tietoepidemia – WHO murtaa tautiin liitettyjä myyttejä

Faktat ja huhut leviävät virusta nopeammin sosiaalisessa mediassa.

Nainen hengitysmaskin kanssa Guangzhoun metrossa Kiinassa. Kuva: Alex Plavevski / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti helmikuun alussa taistelevansa koronaviruksen leviämistä vastaan kahdella rintamalla: itse viruksen leviämistä vastaan ja verkossa.

Koronaviruksesta leviävään tietoon on viitattu englanninkielisellä sanalla infodemic, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa tietoepidemiaa tai tietotulvaa. Termillä viitataan siihen, että koronaviruksesta saatavilla olevaa tietoa on yksinkertaisesti liikaa. Osa siitä pitää paikkansa ja osa on tuulesta temmattua hölynpölyä.

Tilanne on ongelmallinen, sillä tarvittaessa luotettavan tiedon ja ohjeistuksen löytäminen voi olla pulmallista.

WHO tekee yhteistyötä someyritysten kanssa

Verkossa suosittua asiaa, tuotetta tai ilmiötä kutsutaan sanalla viraali, joka tulee englannin sanasta viral, ja se viittaa asiaan, joka leviää viruksen tavoin.

WHO (siirryt toiseen palveluun) on luonut sosiaalisen median alustoille faktantarkistussivuja, joilla WHO käsittelee koronavirukseen liitettyjä, viraaliksi levinneitä uskomuksia ja käsityksiä.

Esimerkiksi Pinterestissä kerrotaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa, että viruksen leviämistä ei voi estää seesamiöljyllä ja että ilotulitteiden savun hengittäminen ei poista virusta vaan on itse asiassa vaarallista.

Instagramissa WHO muistuttaa, että vaikka alkoholi ja kloori ovat oikein käytettyinä käteviä tapoja puhdistaa pintoja, niiden suihkuttaminen ihmisen ympärille ei tapa virusta vaan se voi olla haitallista limakalvoille ja vaatteille.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

WHO yrittää torjua virheellisten tietojen leviämistä yhteistyötä sosiaalisen median yritysten, kuten Facebookin, Twitterin, TikTokin ja Tencentin kanssa. Hakusivusto Googlessa viruksesta tietoa etsivä löytää ensimmäisenä WHO:n sivustot, Suomessa THL:n.

Somejätti Facebook ilmoitti tammikuun ohjaavansa koronaviruksesta tietoa etsiviä varmistettujen tietolähteiden äärelle ja siivoavansa kanaviltaan virheellistä tietoa. Facebook estää haitallista tai virheellistä tietoa levittävien aihetunnisteiden eli hashtagien käyttöä ja poistaa vaarallisia väittämiä, kuten esimerkiksi väitteet siitä, että valkaisuaineen juominen tuhoaa koronaviruksen (siirryt toiseen palveluun).

Tietoviidakko haastaa Kiinan sensuurikoneiston

Villinä rönsyilevä tietoviidakko haastaa myös Kiinan sensuurikoneiston.

Hallitusta kritisoivien äänien määrää ja julkista keskustelua asioista on karsittu presidentti Xi Jinpingin valtakaudella. Vaimennettujen joukossa on lukuisia vahvistettuja sosiaalisen median käyttäjiä, joilla oli paljon seuraajia, kertoo ilmaisunvapautta ja verkkosensuuria tutkivan Kalifornian yliopiston Counter-Power Labin johtaja Xiao Qiang The New Yorker (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.

Tilanne on muuttunut koronaviruksen ilmestymisen aikana.

– Nyt on nähty suurin mielipiteiden purkaus sen jälkeen, Xiao sanoo lehdelle.

Sensuurikoneisto joutui koetukselle viime viikolla. Erityisesti uudesta koronaviruksesta varoittaneen kiinalaislääkärin Li Wenliangin kuolema nostatti rajua suuttumusta ja arvostelua sosiaalisessa mediassa. Moni esitti vaatimuksia poliittisen järjestelmän uudistustarpeesta.

Drooni joka kuljettaa QR-koodia Shenzhenissä 11. helmikuuta 2020. Koodin avulla alueelle palaavat autoilijat voivat rekisteröityä ilman kontaktia toisiin ihmisiin. Kuva: AOP

Nyt viranomaisten ote julkisesta keskustelusta on jälleen kiristymässä.

– Xi Jinping on tehnyt hyvin selväksi, että hän odottaa yleisen mielipiteen ohjailun vahvistamista, sanoo kiinalaista sosiaalista mediaa tutkiva Fergus Ryan australialaisesta ASPI-instituutista uutistoimisto Reutersille.

Ryanin mukaan kriittisimmille tautialueille Wuhaniin ja sen lähiseuduille on lähetetty satoja toimittajia.

– Heidän toimeksiantonsa on hyvin todennäköisesti maalata hallinnon hätätoimista ruusuinen kuva kriittisen raportoinnin sijaan, Ryan sanoo Reutersille.

The New Yorker (siirryt toiseen palveluun) -lehden tietojen mukaan ainakin 300 ihmistä olisi joutunut poliisin puhutteluun tai pidätetty "huhujen levittämisen takia".

Wuhanin hallinnon työntekijä asentaa megafonia kadulla Wuhanissa 10. helmikuuta 2020.

Noin 15 vuotta sitten puhjenneen sars-epidemian aikana Kiinan viranomaiset yrittivät alkuun salata epidemian. Koronaviruksesta uutisointi on hankalaa myös siksi, että viranomaistiedon luotettavuudessa on ongelmia.

Lue lisää:Kiina esittää avointa, mutta pimittää tietoa koronaviruksesta: "Sitä ei tulla näyttämään, millaisissa oloissa ihmiset sairastavat", sanoo Ylen entinen kirjeenvaihtaja

Rasismi rehottaa somessa

Kaikkea ei voida siivota, rajoittaa tai hillitä, sillä sisältöä on vain yksinkertaisesti liikaa. Tämä lietsoo paniikkia ja rasismia.

Aasialaistaustaiset ovat kokeneet syrjintää epidemian takia eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

En ole virus -aihetunniste on lyönyt itsensä läpi useiden eri kielialueiden sosiaalisessa mediassa.

Verkossa on nähty myös ylilyöntejä. Yhdysvaltalainen verkkosivusto The Daily Beast (siirryt toiseen palveluun) on uutisoinut somehuomiota metsästävistä teineistä, jotka ovat valehdelleet koronavirustartunnasta julkisuuden toivossa.

Uiguureja hengitysmaskit päällään Guangzhoun päärautatieaseman lähellä 12. helmikuuta 2020.

Lue myös:

Kiinassa tyytymättömyys maan johtoa kohtaan kasvaa – syytöksiä viruskatastrofista, vaatimukset sananvapaudesta kasvavat

Kiina esittää avointa, mutta pimittää tietoa koronaviruksesta: "Sitä ei tulla näyttämään, millaisissa oloissa ihmiset sairastavat", sanoo Ylen entinen kirjeenvaihtaja

Lähteet BBC:lle: Kiinan hallitus puuttui uutiseen sankarilääkärin kuolemasta, minkä jälkeen media muutti raportointiaan

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.