Ensi viikolla hyväksytään jo Tampereen ratikan aikataulut – lauantaisin pääsee kulkemaan vuorokauden ympäri

Aikataulujen perusteella voidaan määritellä, kuinka paljon väkeä tarvitaan töihin.

raitioliikenne
Havainnekuva ratikasta Ratinan kohdalla.
Havainnekuva Hatanpään valtatieltä Sorin aukion laidalta.Tampereen kaupunki

Tampereen joukkoliikennelautakunta kokoontuu 19. helmikuuta hyväksymään ratikan aikatauluja, vaikka virallinen liikennöinti alkaa vasta vuoden 2021 elokuussa.

Yksi syy varhaiseen aikataulupäätökseen on se, että aikataulujen perusteella voidaan määritellä, kuinka paljon väkeä tarvitaan töihin. Liikennöinnin hoitaa VR.

Tampereelle tulee kaksi raitiotielinjaa.

Ratikkalinja 3 kulkee väliä Hervantajärvi–Pyynikintori, ja sille on suunniteltu eniten vuoroja.

Ratikkalinja 4 kulkee väliä Tays–Sorin aukio. Sen varrella ratikka kulkee muutaman tunnin vähemmän vuorokaudessa.

Ratikkavuorojen määrät eri linjoilla perustuvat siihen, kuinka paljon näillä alueilla kulkee väkeä busseissa. Toisaalta Taysille ei ole niin paljon liikennettä öisin ja linjan varrelle jää bussiliikennettä ratikan liikennöinnin aloittamisen jälkeen.

Liikkeelle pääsee aamulla neljältä

Hervannan ratikka aloittaa arkisin liikenteen aamulla neljältä ja vuoroja riittää aamuyöhön yhteen asti. Vuoroväli on päivisin 7,5 minuuttia ja iltasin ja öisin 15–30 minuuttia.

Lauantaisin linjalla pääsee kulkemaan ympäri vuorokauden ja sunnuntaisin aamusta kello kuudesta tai kahdeksasta iltaan kello kymmeneen tai puoleenyöhön.

Taysin linjalla puolestaan liikennöinti alkaa arkisin viideltä aamulla ja jatkuu iltaan kello kymmeneen. Lauantaisin liikennöinti alkaa tuntia myöhemmin ja sunnuntaisin aamulla kahdeksalta, mutta jatkuu joka päivä iltaan kello kymmeneen asti.

Ratikka-aikataulu
Tampereen kaupunki

Linja 4 kokonaisuudessaan: Kaupin kampus – TAYSHippos – Kalevan kirkko – Sammonaukio – Tulli – Rautatieasema – Koskipuisto – Sorin aukio

Linja 3 kokonaisuudessaan: Hervantajärvi – Etelä-Hervanta – Hervannan kampus – Hervantakeskus – Opiskelija – Pohjois-Hervanta – Hallila – Turtola – Hakametsä – Kalevanrinne – Uintikeskus – Kaleva – Sammonaukio – Tulli – Rautatieasema – Koskipuisto – Keskustori – Tuulensuu – Pyynikintori

Ratikkatyömaa Ilveksen kohdalla Hatanpään valtatiellä
Ratikan työmaa Tampereen Hatanpään valtatiellä on muun muassa pakottanut bussit poikkeusreiteille.Mari Siltanen / Yle

Hatanpään valtatien linjaus hyväksyttiin vasta vuoden 2019 loppupuolella. Työmaalla on jo aloitettu työt, mutta päätepysäkki Sorin aukiolla ei kaupungin mukaan välttämättä ehdi valmistua ratikan varsinaisen liikennöinnin alkuun eli 9.8.2021 mennessä.

Koeajot alkavat jo toukokuussa Hervannan valtaväylällä. Kokeet laajenevat vähitellen, ja jo huhtikuussa 2021 voi päästä ratikan kyytiin, kun kaupallinen koeliikenne alkaa. Vuorovälit kuitenkin vielä vaihtelevat, ja välipäiviäkin voi tulla.