Iloinen yllätys: Suomen EU-puheenjohtajakauden hintalappu olikin 26 miljoonaa euroa arvioitua pienempi

Suomen puheenjohtajakautta määrittivät päästötavoitteista sopiminen, Brexit ja EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä sopiminen.

EU-puheenjohtajuus
Helsingissä pidetyn epävirallisen valtiovarainministerikokouksen osallistuja ryhmäkuvassa.
Yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tapahtumista oli epävirallinen valtiovarainministerikokous (ECOFIN) Helsingissä 13.–14. syyskuuta.Roni Rekomaa / EPA-EFE

Suomen puolivuotinen EU-puheenjohtajakausi maksoikin noin 26 miljoonaa euroa vähemmän kuin mihin oli varauduttu, tiedottaa valtioneuvoston kanslia. Suomi toimi EU:n puheenjohtajamaana vuoden 2019 heinäkuusta joulukuuhun.

Kustannusten arvioidaan olevan noin 55 miljoonaa euroa, kun puheenjohtajuutta varten oli varattu 81,3 miljoonaa euroa.

Valtioneuvoston kanslian mukaan säästöjä kertyi muun muassa siitä, että kokousten määrä oli rajallinen ja kokousjärjestelyt tehokkaita.

Suomi ajoi ilmastoasiaa ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista

EU-puheenjohtajakaudellaan Suomi sai luotsata eripuraista EU:ta. Unionin työpöydällä olivat muun muassa Britannian EU-eron valmistelu ja unionin tulevien seitsemän vuoden budjetista päättäminen.

Suomen painopisteitä puheenjohtajakaudella olivat oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen, kilpailukyvystä huolehtiminen ja EU:n vahvistaminen globaalina ilmastojohtajana.

Suomen tavoite oli saada EU-maat sopimaan hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteesta saatiinkin sovittua, joskin Puola ilmoitti jättäytyvänsä yhteisen ratkaisun ulkopuolelle.

Tammikuussa EU-puheenjohtajuus siirtyi seuraavaksi puoleksi vuodeksi Suomelta Kroatialle. Puheenjohtajuus kiertää jäsenmaiden välillä puolen vuoden jaksoissa.

Alla voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Lue myös:

Tässä ovat Suomen EU-puheenjohtajakauden plussat ja miinukset – Puola luisti ilmastotavoitteesta, Unkarin kanssa väännettiin oikeusvaltiosta

Suomi urakoi ehdotuksen EU-budjetiksi, mutta se ei kelpaa rikkaille eikä köyhille jäsenmaille – Video: Näin raha kiertää EU:ssa

EU tähtää hiilineutraaliksi 2050 – Puola puhui itselleen poikkeuksen unionin ilmastotavoitteista

Suomi vetää nyt "EU-turisteja" – Testaa, nokittaisitko heidät tiedoillasi vai joutuisitko pulaan