Rantarakentamisesta nousemassa kiistakapula Kokkolassa – lautakunta sallisi puolet enemmän rakennusoikeutta kuin virkamiehet

Virkamiesten mukaan lautakunnan esitys kohtelisi tontinomistajia epätasa-arvoisesti.

rakennusoikeus
Kuvassa vasara.
Anssi Leppänen / Yle

Rannoille rakennettavien huviloiden koosta on nousemassa kiistakapula Kokkolassa. Asia sisältyy uudistettavana olevaan rakennusjärjestykseen. Rakennus- ja ympäristölautakunta jyräsi virkamiesten näkemyksen äänin 7–2 ja kirjoitti uusiksi rantahuviloiden rakentamista koskevat määräykset .

Virkamiehet olisivat rajoittaneet kesämökkien rakennusoikeuden 80 kerrosneliöön, mutta lautakunta nosti ylärajan 120 neliöön. Lisäksi tontille sallittaisiin 30 neliön saunarakennus, 60 neliötä talousrakennuksia ja 10 neliön lato. Rakennuksia ja rakennelmia saisi olla korkeintaan neljä.

– Meillä oli kaikkien aikojen paras kokous. Lautakunnassa puhaltavat nyt uudet tuulet. Olemme asukkaita varten, ihmiset haluavat nyt asua väljästi, hehkutti väljempiä rakennusmääräyksiä ajamassa ollut lautakunnan jäsen Tuomas Luoma-aho (kd.).

Kaikki eivät olleet yhtä vakuuttuneita päätöksen erinomaisuudesta. Kaupunkiympäristöjohtaja Nina Kujala, lautakunnan puheenjohtaja Hans Snellman (r.) ja varapuheenjohtaja Vesa Pohjola (vas.) kirjasivat päätökseen eriävän mielipiteensä.

– Tämä esitys asettaa kaupunkilaiset epätasa-arvoiseen asemaan. Kaava-alueilla rannoille on voinut rakentaa 80 neliöisen huvilan, nyt joku saisi rakentaa puolet suuremman, sanoo kaupunkilupapäällikkö Minna Väisänen.

Luoma-aho vertaa puolestaan huviloiden rakennusoikeutta rannoille sallittaviin, pysyvään asumiseen tarkoitettuihin taloihin, joille sallitaan enintään 250 kerrosalaneliötä.

– Käytännössä vain harva rakentaisi 120 neliötä. Kyllä ne pienemmiksi jäävät, uskoo Luoma-aho.

Suurten muutosten vuoksi rakennusjärjestys menee nyt uudelleen nähtäville ennen kuin se viedään kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle.

Kokkolan kaupungin rakennusmääräyksiin on kohdistunut jo pidempään tyytymättömyyttä etenkin kaavoittamattomilla alueilla.

Erikoinen tilanne syntyi syksyllä, kun kaupunginhallitus vei rakennus- ja ympäristölautakunnan tekemän lupapäätöksen hallinto-oikeuteen. Hallitus haluaa kumota lautakunnan tekemän poikkeamislupapäätöksen muiden maanomistajien yhdenvertaisuutta loukkaavana.

Aiheesta onkin nousemassa kaupungissa yksi vuoden poliittisesti kuumimmista kysymyksistä hybridiareenan rakentamispäätöksen lisäksi.

Lisää aiheesta:

Kokkola uusii rakennusmääräyksensä – virkamies lupaa määräyksiin lisää selkeyttä, mutta ei rakennusoikeutta

Huvilan rakennusoikeudesta tuli harvinainen kiista Kokkolassa: kaupunki vie oman päätöksensä hallinto-oikeuteen